Пътеводител преди US Open 2010



Пътеводител преди US Open 2010
Свързани турнири
Тагове
22-08-2010 02:23 | Николай Драгиев

Напоследък като че ли се появи нова мода в пътуванията. Хората с повече пари не избират екзотични острови, а турнири по тенис. По възможност тези от "Големият шлем". Обикновено най-много избират "Уимбълдън" в Лондон и "Ролан Гарос" в Париж.

 

Не са малко обаче и тези, които хващат самолета за Ню Йорк да гледат мачовете в откритото на САЩ. Причина за засиления интерес са и победите на Цветана Пиронкова и Григор Димитров. Ето опит за пътеводител как да отидете на US Open и да прекарате приятно.

 

Билети за мачовете

 

Официалният сайт, който продава билети за US Open, e www.ticketmaster.com (най-големият изобщо за продажба на билети в САЩ). Пропуски може да се намерят за целия шампионат (пакет), за всеки ден поотделно (сутрешната сесия е от 11 часа, а вечерната от 19 ч) и за три различни пакета според кортовете:

 

1. “Артър Аш”: включва запазено място за всички мачове на най-големия корт в света, свободен достъп до "Луис Армстронг" (стария централен), но без запазено място, както и до всички странични. Цената на билетите е от 56 до 465 долара, като към нея се добавят таксите на сайта и данъци. С такъв билет в първия ден на турнира можете да гледате Федерер, Надал и поставената под №1 при жените.

 

2.“Луис Армстронг”: запазено място за всички мачове на този корт и свободен достъп до страничните. Цените са от 88 до 135 долара.

 

3. Странични кортове и Грандстанд: 50 долара и достъп до всички останали игрища, което си е далавера, защото в първите дни там винаги има много интересни мачове.

 

Ticketmaster предлага и VIP package - избрани места в ложите и отстрани на корта, шведска маса за обяд или вечеря, като цените са между 1000 и 3100 долара на човек в зависимост от мястото. В момента за финала пакетите са 1800 за ложите и 3100 за странично място на човек.

 

Може да изберете и опцията комбиниран билет за 5 сесии (5 game plan). Ако не си намерите за предпочитаната сесия, ползвайте ticketexchange - хората продават билети, които не им трябват.

 

Купуването на билети става с кредитна или дебитна карта, като има няколко възможности за получаване - по пощата (само за САЩ и Канада), разпечатване на принтер у дома и получаване на място от така наречените Will Call офиси. За хора, които са сигурни, че ще пътуват, това е най-добрият вариант, защото отпада рискът билетите да се загубят, забравят или повредят. При пристигане на US Open се отива на специално гише, където срещу кредитната карта и някакъв документ за самоличност се получават билетите. За посещения от България това определено е най-правилният вариант.

 

За билети може да проверите на сайта на турнира (usopen.org), но повечето от категориите вече са свършили.

 

Самолет - 825 евро

 

Цената на самолетния билет зависи от много фактори - дължина на престоя в чужбина, дати, брой на пътуващите. София - Ню Йорк - София през Виена в момента може да ви струва около 825 евро (крайна цена с летищни такси и т.н.).

 

Добре е да не се забравя, че за САЩ е необходима виза.

 

Информация как да си извадите (ако ви дадат, разбира се) има на сайта на американското посолство в София (Bulgarian.Bulgaria.usembassy. gov).


Ядене и пиене

 

Храната на US Open е типична за САЩ. Пълно е със сергии в комплекса, но за предпочитане е да си носите сандвичи. Цените са безумно високи дори и за Ню Йорк. Преценете сами: хотдог 5,25 долара, сандвич 13, безалкохолно 5, бира 7-10 долара. Там можете да видите едно странно съоръжение, което прилича на душ на плажа. В зависимост от това коя от трите ръчки дърпате от тръбата тече кетчуп, горчица или майонеза. Голяма радост за американците със свръхтегло и мазен хамбургер в ръка.

 

Ако сте с повече пари, комплексът предлага най-различни луксозни ресторанти, барове и кафенета, където изборът е огромен.

 

Изберете метро, за да стигнете до кортовете

 

Вариантите да се отиде до Националния тенис център "Били Джийн Кинг" са три: метро, влак или кола. Първите две опции предполагат да сте вече в Манхатън.

 

За хората в Ню Йорк метрото (2 долара) е най-добрият избор, защото е начесто. Линия №7 стига директно до "Флашинг медоус", като спирката е Mets-Willets point station (при стадиона на бейзболния "НЙ Метс"). За тези, които идват с кола от Ню Джърси, е добре да паркират директно на "Конвеншън сентър", който е срещу изхода на тунела "Линкълн", и след това да вземат метрото от спирката Port Authority bus terminal на две преки от паркинга. Ако пристигате в Ню Йорк с автобус, вземате метрото от същото място.

 

С влак вариантът е да се вземе до "Пен стейшън" в Ню Йорк сити, откъдето се качвате на Long Island railroad (LIRR). Пътуването е около 30 минути, но билетът е малко по-скъп. Неприятното е, че влакът е през 45 минути. Като че ли най-добре е да изберете комбинацията отиване с метро и прибиране с влак, защото след цял ден висене на слънце край кортовете и по сергиите клатушкането 50 минути с метро до Манхатън не е по силите на всеки.

 

Пътуването с кола директно до US Open не е за препоръчване. Трафикът в Ню Йорк е ужасен особено сутрин, отнема много време и е излишно натоварване. Отделно паркингът на комплекса е $ 25, малко по-малко от Манхатън, но караш допълнително час и половина. На сайта на турнира има инструкции за пътя според това откъде пристигате.


Кого да гледаме

 

Надеждите на България съвсем естествено са свързани с Цветана Пиронкова. 22-годишната пловдивчанка се превърна в национален герой с историческия полуфинал на "Уимбълдън" преди два месеца. Сега всички фенове на тениса очакват най-добрата ни състезателка да направи подвиг и на твърдите кортове до летище "Ла Гуардия" в Ню Йорк. След "Уимбълдън" Цветана не показа много добри резултати, но може би това е нормално преди последния за сезона турнир от "Големият шлем". Миналата година Пиронкова имаше малшанса да играе още в първия кръг с бившата номер 1 в света и шампионка за 2006 г. Мария Шарапова (Рус).

 

US Open 2010 е прекрасна възможност за Рафаел Надал да направи крачка към четири поредни титли от "Големият шлем" (не в рамките на една годинаобаче). Левичарят от Испания спечели "Ролан Гарос", показаотново колко добре играе на трева с купата от "Уимбълдън", а в Ню Йорк трябва да се доказва, защото не е бил шампион. От рекордьора в "Големият шлем" Роджър Федерер винаги всички очакват поне финал. Швейцарецът спечели 5 пъти поред от 2004 до 2008 г., но миналия сезон отстъпи в двубоя за титлата на Хуан Мартин дел Потро (Арж).


Влизайте само с малки чанти

 

1. След атентатите от 11 септември и изчезналите кули близнаци (част от стената на едната можете да видите в спирка на метрото) на US Open са изключително подозрителни към всякакъв багаж. Във влаковете дори има табели да се обадите на полицията, ако видите съмнителна раница или пакет. На кортовете не се допуска нищо по-голямо от дамска чанта или малка раница. След вземането на билетите се минава през проверка и бутилките над половин литър се изхвърлят без значение дали са с вода, или нещо друго.

 

2. Храна е разрешено да се внася, но само в малки количества за лична употреба. При ограничението за чантите по принцип няма и как да влезеш с повече манджа. За хората с по-голям багаж са предвидени шкафчета, където срещу заплащане си оставят нещата и ги получават обратно в края на деня. Препоръчително е да влизате през South Plaza Gate, защото там има по-малко хора. Тъй като метрото и влакът спират от страната на East Plaza Gate, където са офисите за билети, всички минават от там и е пълна лудница. Така че вземайте билетите и на другия вход.

 

3. Отидете по-рано, за да избегнете висенето по опашки на входа.

 

4. Не забравяйте, че преди да влезете, ще трябва да минете на скенер.

 

5. Забранено е още да внасяте: запечатани пакети с каквато и да е големина, куфарчета, аерозолни опаковки и приспобления за вдигане на шум, алкохол, професионална видеотехника, компютри или лаптопи (не се отнася за журналисти и други служебни лица), домашни любимци (освен ако не е куче водач), знамена, материали със забранени рекламни надписи, тенис ракети, лазерни устройства за заслепяване, велосипеди, скейтбордове, ролкови кънки.

 

6. Тренировъчните кортове P1-P5 са най-доброто място да видите някоя от звездите да играе. За ловците на автографи това е най-доброто място за засада.

 

В магазина за фенове - кое за колко пари

 

В комплекса "Били Джийн Кинг" магазините за фенове са много. Ето някои цени (можете да проверите какво се предлага в сайта на турнира и да си направите избора предварително):

 

- дамска фланелка с ретро дизайн - 34 долара

 

- фланелка с официалното лого - 24 долара

 

- суитшърт с лого - 38 долара

 

- дамско яке от флийс - 70 долара

 

- дамско яке с качулка - 60 долара

 

- бейзболна шапка с лого - 24 долара

 

- значка - 8 долара

 

- стъклена чаша - 10 долара

 

- хавлиена кърпа с лого - 20 долара

 

- хавлиена кърпа като на тенисистите - 35 долара

 

- слънчеви очила - 89 долара

 

- блуза с къси ръкави Polo (фирмата е официален - партньор на US Open) - 98 долара

 

- панталонки Polo като на подавачите - 125 долара

 

- шапка Polo - 30 долара

 

- поличка Polo - 98 долара

 

24chasa.bg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини