Australian Open 2010 - очаквай по-доброто зрелище!



17-01-2010 13:27 | Станко Димов

По традиция Австралия приема целия тенис елит за първия за сезона турнир от Големия шлем. И този сезон няма да е по-различно, а ценителите по целия свят вече са настроили часовника си на обратно броене. След всеки грандиозен мач между нашите любимци, обикновено си казваме - "е, няма как да има по-добро зрелище." Те обаче винаги ни опровергават. Затова, ако искате "нещо по-добро" - отдайте се на "Australian Open 2010".

 

Много хора казват, че 2010-а ще е годината на изненадите и обратите в световния тенис. Само че това клише го слушаме от няколко години насам и накрая гледаме същите „стари муцуни” във втората неделя на турнира. А „изненадите” се изчерпват с това, че Федерер или Надал губят по някой друг сет до финала, а Шарапова и сестрите Уилямс крещят по-малко в мачовете си, засрамвайки се от по-младите си колежки, които те „възпитаха” в този дух. Нека не се залъгваме, че и този път ще бъде различно. При мъжете има точно 5 души, които могат да спечелят турнира и те са ни до болка познати. Е, за каква изненада говорим тогава?

 

Както обикновено основните фаворити за титлата в Мелбърн и този сезон са Федерер и Надал. И това ще е така, докато някой от тях бъде победен по пътя към финала, а това трудно ще се случи. Жребият привидно се усмихна на Роджър, чийто съперници изглеждат по-преодолими от тези на шампиона Надал. Най-сериозните препятствия пред швейцарския гений към пореден финал в Мелбърн ще бъдат Робин Сьодерлинг, Фернандо Вердаско, Николай Давиденко и Новак Джокович.

 

Горчивата истина за тези, иначе страхотни играчи, е че в 2 от 3 сета могат да бият Роджър, но в 5 шансовете им са минимални. И това не е просто подхвърлена констатация, а доказана десетки пъти закономерност. Нещо повече – в обичайната си форма, с качествен сервис и без някакви странични обстоятелства, Федерер надали ще загуби повече от 4-5 сета до финала, където само Надал може да бъде фаворит срещу него.

 

На този етап от сезона е трудно да определим в каква форма се намира Федерер, но определено има какво да кажем за състоянието на неговите опоненти. Играчът, който безспорно заслужи уважението ни през последните седмици е Николай Давиденко. Борбеният руснак се справи последователно с Федерер и Надал на турнира в Доха и показа, че се намира в пика на своята форма и развитие като тенисист. Ако запази състоянието си и на Australian Open, Давиденко се превръща в един от скритите фаворити в турнира. Всичко това обаче е само на голи приказки. Призна го и самият той. „Да, мога да победя Рафа и Федерер в 3 сета, но в 5 не съм убеден”, сподели руснакът след страхотната си победа над Надал в Доха.

 

Любопитно ще бъде и представянето на Сьодерлинг и Вердаско, които в моменти на проблясък са склонни да поднесат изненади. Шведът направи първата си по-сериозна крачка съм големите, след като победи Надал "в дома му" на "Ролан Гарос" през май миналата година. Испанецът Вердаско пък бе участник в може би най-красивия мач в Мелбърн през миналия сезон, напускайки турнира след загуба от бъдещия шампион. Все пак обаче изглежда трудно някой от тях да победи Федерер по пътя му към финала.

 

Този някой обаче може да бъде Новак Джокович. Ноле завърши силно годината и отново вдигна сериозно очакванията към него. Самият сърбин сподели в навечерието на Australian Open, че "в момента се намира в топформа и е готов за нов триумф в Мелбърн". Евентуален полуфинал между Федерер и Джокович сам по себе си ще бъде като финал преди финала. Смело може да очакваме победителят да бъде излъчен именно от тази „по-слаба” половина на схемата. Това е така в във втората половина още от осминафинал битките ще са изключително тежки и този, който все пак се добере до финала надали ще е в оптимално физическо състояние да се бори с Ноле или Роджър. Все пак тази теория бе оборена през миналата година, когато Надал „възкръсна” след мача с Вердаско...

 

В противоположната част на схемата картината е далеч по-неясна. В половината на шампиона Надал са Мъри, Дел Потро, Родик, Монфис и дори Марин Чилич, които също точат зъби за участие на финал.

 

Ако се върнем 12 месеца назад картината не бе много по-различна. След финала на US Open през 2008 и силния старт на 2009, шотландският боец Анди Мъри бе определен за играча, който ще разруши хегемонията на Надал и Федерер. Смелите прогнози обаче не се оправдаха и като цяло Мъри разочарова с изявите си. Легендарният Джон Макенроу изрази мнението си, че моментът за истината за Мъри ще бъде в следващите две седмици. В общи линии неговото психическо състояние за следващите няколко месеца е поставено на карта - сега или никога триумф в турнир от Големия Шлем. Не му помагат и медиите на Острова, които не пропускат да му натъртят за слабите изяви в Шлема.

 

Щом става въпрос за големи битки няма как да подминем Анди Родик. Американецът направи запомнящи се мачове и бе на крачка от изненадващ за мнозина триумф на Уимбълдън. На свещената трева малко не достигна на Анди да вземе втория си трофей от Шлема, но американецът даде сериозна заявка за титла през 2010 година. Самият той обяви, че за него вече класирането в ранглистата и спечелените точки нямат значение. Наркотикът, който държи Родик на корта е желанието за поне още един трофей от Шлема. Не е тайна, че американецът няма таланта на Федерер или физическите данни на Надал, но се труди неуморно и има шампионско сърце.

 

Сред големите фаворити вече е и Дел Потро. Аржентинецът стряска с физиката си и ако оцелее психически в ключовите моменти на турнира, има шанс за втора поредна титла от Шлема. Контузия преди турнира и като цяло малкият му опит засега го превръщат по-скоро в енигма, отколкото в константна опасност. Това е и човекът, който надви на няколко пъти ФедЕкспрес и Рафа, които надали ще му отстъпят още периметър от своите завоювани през годините територии.

 

Каквито и сметки да правим, в тях трябва да фигурира и шампионът Рафаел Надал. Испанецът започна със смазващо превъзходство 2009 година, след което последваха контузии и лични проблеми. За няколко месеца Рафа излезе от светлината на прожекторите, за да се завърне по-силен от всякога. Надал спечели с лекота демонстративния турнир в Абу Даби, след което игра финал в Доха. Тореадорът от Майорка видимо се намира в страхотна форма, която може би никога досега не сме виждали. Пътят на Надал към финала изглежда по-тежък от този на Федерер, но все пак евентуален спор между двамата за титлата ще бъде мечтан финал.

 

Времето на предположенията, сметките и опитите да си представим как ще изглежда турнирът в Мелбърн приключи. Гладиаторите са готови за битка и обещават неповторимо зрелище. Остава и най-важният компонент в конфигурацията – ние, зрителите, да успеем истински да се насладим на новата порция от магията, наречена тенис.

 

Станко Димов

Искрен Минчев




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини