Инфарктно: Джокович развали мечтания финал!



12-09-2010 01:55 | Николай Драгиев

Новак Джокович напълно заслужено достигна своя втори финал на US Open. Той развали мечтания финал между Федерер и Надал, побеждавайки швейцареца с 3:2 сета - 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5.

 

Така вместо да гледаме финал между Анди Мъри и Роджър Федерер както се очакваше, ще видим такъв между другите титани на играта в момента - Надал и Ноле. Новак Джокович развали серията от 6 поредни финала на Федерер в Ню Йорк и така го измести от втората позиция в ранглистата.

 

Швейцарецът и световният номер 3 направиха изключително качествен първи сет, в който успехът можеше да отиде при всеки от тях. Той продължи цели 56 минути и на няколко пъти взриви публиката на препълнения "Артър Аш".

 

След доста равностойна игра, Джокович бе този който получи предимство. Той стигна до пробив и дръпна с 4:2. Вместо да го затвърди обаче, той се пречупи и подобно на някои от предишните мачове между двамата, Федерер направи бърз рибрейк.

 

Не само това ами Роджър в крайна сметка стигна до 7:5. На всичкото отгоре ФедЕкспрес пласира едва 46% първи сервис, но въпреки това намери сили да поведе в резултата. Федерер бе много по-агресивен. Той записа 17 уинъра при само 6 за сърбина.

 

Втората част бе абсолютно шокираща. В нея само за 26 минути Новак Джокович стигна до успех с 6:1 при безобразно ниско ниво на игра. Федерер едвам вкара 40% първи сервис и сипеше грешка след грешка, с което на практика подари на Ноле успеха. Това бе и първи загубен сет на Федерер дотук в турнира.

 

Третата част отново предложи позната продукция между двамата големи играчи. При напълно равностойна игра Федерер в типичния си стил натисна в края на сета и спечели със 7:5. Експресът от Швейцария отново започна да бъде агресивен, пласира 12 уинъра  и успя да компенсира само 50% първи сервис. Той стигна до единствения си пробив при 6:5, когато постигна това на нула. На всичкото отгоре това му позволи да сервира на старта на четвъртата част.

 

Точно както във втория сет, Федерер буквално се срина и в четвъртия. Напълно нехарактерни отигравания, куп грешки и недотам добър сервис провалиха световния номер 2. Той допусна цели два пробива и логично отстъпи на Джокович с 2:6.

 

В решителния пети сет Джокович спаси два мачбола при 5:4 за Федерер и след това с изумителна игра обърна до 7:5.

 

"Не знам как спечелих този мач. Преди секунди бях на прага на загубата. А сега успях да го спечеля. Това е невероятно," възкликна Ноле.

 

"Беше огромно удоволствие да играя пред тази публика. Това е от този тип мачове, които винаги оставят в съзнанието ми. 

 

"Затворих очи и ударих от форхенд при мачболите за Федерер. Ако влезе - страхотно, ако не - така е било писано. Мачът се реши от няколко точки.

 

"Рафа е фантастичен играч, той е напълно заслужено номер 1. Той търси трети Шлем през годината. Аз обаче ще дам най-доброто от моята игра," сподели шастливият победител.

 

Бързи факти: 

- Федерер допусна 66 непредизвикани грешки, Ноле само 38. Уинърите бяха 48 на 36 в полза на Фед.

- Федерер вкара само 51% първи сервис и допусна цели 5 двойни грешки. 

- Двубоят продължи точно 223 минути.

- Федерер загуби 14-и мач в пет сета от 31 изиграни досега. Джокович триумфира в 12-и мач в 5 сета от 18 изиграни.

- Федерер пропусна да играе 23-и финал на турнир в Големия Шлем. Той е рекордьор в това отношение. За Джокович това е трети финал в Шлема.

- Джокович прекъсна серията си от 3 поредни загуби срещу Федерер на US Open. В единствения друг случай, когато Ноле победи Фед на Голям Шлем - в Австралия, той вдигна и титлата след това.

 

Финалният двубой между Рафаел Надал и Новак Джокович ще започне не преди 23,30 часа българско време в неделя срещу понеделник!

 

Надал или Джокович ще спечели финала на US Open?

 

 

 

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини