US Open 2010: Надал е шампионът - цялата драма по минути



14-09-2010 04:55 | Николай Драгиев

Финалът на US Open 2010 между Рафаел Надал и Новак Джокович с коментар на живо гейм по гейм в Tennis24.bg. Цялата драма на едно място:

 

23,05 часа: Новак Джокович: "Почивката много ми помогна. Вълнуващо е отново да съм на финал тук след 2007 г. В момента Надал е най-добрият играч в света, има по-големи успехи от мен. Освен това той е много по-опитен от мен в такива мачове."

 

23,08: Рафаел Надал: "В тениса може да се случи всичко. Не мога да прогнозирам какво ще стане тази вечер. Ще бъде много трудно срещу Джокович. Той изигра страхотен мач на полуфиналите. Ще бъде доста трудно да го победя."

 

РАФАЕЛ НАДАЛ - НОВАК ДЖОКОВИЧ -  6:4, 5:7, 6:4, 6:2

 

ПЪРВИ СЕТ

 

1:0. Надал повежда с пробив. Испанецът стартира перфектно и дори не остави шанс на Ноле да спечели своя гейм. Пробив на 15.

 

2:0 - Рафа успява да затвърди пробива. Двубоят стартира с дълги разигравания, в които обаче Джокович не само не е равностоен, а и допуска доста непредизвикани грешки.

 

2:1 - Ноле се събуди! Сърбинът успя да обърне гейм от 0-30. Той пласира 2 аса, а след това бе много убедителен и агресивен, за да притисне Рафа.

 

2:2 - ПРОБИВ! Ноле изигра великолепен гейм и постига трети пробив в подаването на Надал изобщо за целия турнир. Сърбинът е много агресивен в тези минути и успя да накара Надал да сбърка на два пъти.

 

3:2 - Нов пробив в невероятно класен гейм. Джокера бе на път да обърне гейма, въпреки че изоставаше с 0:40, но не би. Испанецът бе невероятно стабилен и в крайна сметка от петия си шанс за пробив, стигна до него. Той ще сервира за 4:2 след почивката.

 

4:2 - Този път Ноле не успя да се противопостави на световния номер 1. Повече от убедителна игра за испанеца, който затвърждава втория си пробив и се устремява към спечелването на сета.

 

4:3 - Чудо! Гейм на нула за Ноле!

 

5:3 - Надал отвръща на удара с удар. Подобреният сервис на Рафа му помогна и той да затвори на нула и така е само на гейм от първия сет.

 

6:4 - Надал заслужено взима първия сет. Той показа много по-стабилна игра, стигна до два пробива и като цяло засега няма проблеми срещу сърбина. Дали Ноле е способен на обрат като в мача с Федерер?

 

* - Какво ни казва статистиката? Цели 11 уинъра за Надал срещу само 9 за Джокович. Разликата идва и от непредизвиканите грешки, които са в полза на сърбина - 12 на 7. При все това, че Новак сервира от първи сервис цели 77%. Целият сет продължи 52 минути.

 

ВТОРИ СЕТ

 

0:1 - Джокович почва страхотно с гейм на нула!

 

1:1 - Рафа поведе с 40:0 след два мощни аса. Джокера продуцира три страхотни разигравания, за да изравни. Въпреки това Надал спаси гейма с два мощни сервиса!

 

1:2 - Мъките на Джокович сякаш пак започват. След 30:30 с малко късмет той измъква второто си подаване за сета и отново е напред в резултата.

 

1:3 - Какво стана с Рафа? ПРОБИВ НА НУЛА ЗА НОЛЕ!! Сърбинът най-после намери начин да неутрализира мощния форхенд на Надал. Той настоятелно играеше в центъра на корта и не позволи на Рафа да го притиска. Така интригата се връща. За целия турнир Рафа загуби два сервис гейма, а досега в мача също е загубил същото количество!

 

1:4 - Ноле се развихри. Страхотна игра на сърбина, който е на път да изравни сетовете. Няколко брутални форхенда демонстрира световният номер 2.

 

2:4 - Въпреки добрата игра на Джокович, Надал се задържа в резултата!

 

Thunderstorms Чака ни дъжд до 1 час! Кой ще вземе предимство до този момент! Два часа поне ще вали, ако се вярва на синоптиците!

 

3:4 - Брутално! С невероятно игра Надал върна пробива. Той първо зашлеви Ноле с брутален форхенд по диагонала, а при точката за пробив и с гръмотевичен бекхенд! Сега изглежда само молитвите за дъжд, могат да спасят сърбина.

 

* - Не просто дъжд, а буря ще има над Ню Йорк след 30 минути!

 

4:4 - Обратът е осъществен! Надал печели своя трети пореден гейм на 30.

 

01,03 часа - Дотук беше с тениса в следващите 2 часа! - Thunderstorms

 

01,11 часа - Дори и дъждът да спре около 2,30 както се очаква, надали ще видим тенис преди 3-3,15 часа!

 

01,47 часа - ОРГАНИЗАТОРИТЕ: "Дъждът спира до час, подсушаваме корта и двубоят продължава!"

 

!!! - любопитна подробност: Рафа е само на 8 гейма от това да стане първият тенисист в Откритата Ера от 1968 г., който печели US Open без да загуби сет!

 

- Статистиката е категорична: Надал е спечелил 106 от 107 мача на Голям Шлем, когато е взимал първия сет!

 

02,25 - Дъждът спря! Partly Cloudy Кортът се подсушава и към 3,00 трябва да се поднови игра.

 

Rafael Nadal Американците не се шегуват - CBS вече дава хокей!

 

2,53 - Играта ще бъде подновена всеки момент. Добрата новина е, че повече няма да вали! Температурата е 21 градуса, скоростта на вятъра 13 км/ч.

 

Анализ до момента: Надал е малко по-агресивният тенисист на корта и това е ключът към успеха му! Рафа има повече уинъри и повече непредизвикани грешки, което говори тъкмо затова. Интересното е че точките до момента са по равно - 57 на 57!

 

Играта е подновена - Надал vs Ноле:

 

4:5 - Джокович с безкрайно важен гейм в своя полза. Ноле показа агресивна игра и сякаш след паузата изглежда по-свеж. Той като цяло предпочита вечерните часове за игра. Все пак сърбинът няма загуба в мач от нощната сесия!

 

5:5 - Поредица брутални разигравания завършват с гейм за испанеца. Джокович можеше да измъкне и повече, но на два пъти не действа по най-добрия начин.

 

5:6 - Джокович тупка като за световно преди своите сервиси, но това дава резултат. Пореден много интересен гейм. Двамата стигнаха равни 30, след което сърбинът първо завърши мощно на мрежата, а след това пласира и блестяща къса. Доста ефективна и разнообразна игра на сърбина.

 

Novak Djokovic  5:7 - ДЖОКОВИЧ ИЗРАВНЯВА СЕТОВЕТЕ! Точно два часа за два сета. Ноле излезе много по-агресивен след паузата и това даде резултат. Той стигна до точка за пробив и от първия опит проби, което значи равенство. Това е първи загубен сет за Рафа през целия турнир!

 

ТРЕТИ СЕТ

 

0:1 - Джокович с повече от стабилен първи гейм. Можеше да е на нула, но Ноле направи двойна грешка.

 

2:1 - Рафа обръща и повежда с пробив. Той поведе 40:0 при сервис на Ноле. Сърбинът спаси 2 от точките, но при третата направи непростима грешка и отново е в губеща позиция.

 

3:1 - Надал затвърждава на нула своя пробив. Испанецът отново напипа своя ритъм и изглежда по-близо до успех в този сет.

 

3:2 - Джокович оцеля. Той спаси 3 точки за пробив. Сърбинът със сетни сили се спаси срещу стената отсреща. В края и сервисът му свърши работа, за да затвори гейма и да запази интригата. 25 минути за 5 гейма игра дотук.

 

4:2 - Надал е брутален! Той размаза Ноле и в този гейм. Много добро сервиране на световния номер 1. Последната точка взриви публиката!!!

 

4:3 - Драмата е пълна! Джокович продължава да е неубедителен, но не се предава! Той спаси 5 точки за пробив и в крайна сметка успя да запази своя гейм, съответно и интригата.

 

5:3 - Отново много по-лек гейм за Надал. Рафа е на път да стане първият левичар след Джон МакЕнроу, който вдига трофея на "Флашинг Медоус"!

 

5:4 - Доживяхме го - Ноле сравнително леко спечели свой гейм. Предстои още един сервис гейм за Рафа. Числата обаче не говорят добре за Джоко - 100% от точките при първи сервис е спечелил Надал. По-всичко личи, че Надал ще спечели втория сет.

 

Rafael Nadal6:4 - Колкото и добри точки да направи Джокович, Надал затваря третия сет! Отново сервисът бе ключов и Рафа си осигури 3 точки с него. Испанецът е само на сет от триумф!

 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

 

0:1 - Джокович пак спаси точка за пробив. Рафа е реализирал само 5 от 21 възможности дотук в мача да пробие подаването на сърбина.

 

1:1 - Надал отново доминира със своя сервис!

 

2:1 - Рафа е на път да реши и този сет. Той повежда с пробив, след като Новак направи куп непредизвикани грешки.

 

5:1 - Рафаел Надал продължи невероятна си серия. Испанецът просто отчая Ноле, който даде всичко от себе си, но просто има по-достоен конкурент!

 

5:2 - Джокович удържа гейма си, но е само на още един от загуба.

 

6:2 - РАФАЕЛ НАДАЛ Е ШАМПИОНЪТ!

 

Rafael Nadal  ВИЖТЕ РЕКОРДИТЕ, КОИТО ПОДОБРЯВА РАФА!

 

НОЛЕ: "За мен е голяма чест да бъда тук. Рафаел Надал е изключителен играч. Той е най-добрият в света и заслужава това си постижение. Искам да благодаря на моя щаб и семейството ми. Те споделят и доброто, и лошото с мен. Много ми липсва моя треньор Мариян Вайда, който не е тук с мен. И най-важното - благодаря на публиката."

 

НАДАЛ: Новак, убеден съм, че ти ще спечелиш този турнир - рано или късно, по-скоро рано. Искам да го поздравя за начина ти на поведение - това е пример за младите тенисисти. Ти се бори наистина по невероятен начин. Това е повече, отколкото някога съм мечтал. Невероятно е, че ще държа трофея тук. Благодаря на всички в моя щаб.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини