Виктория Томова за първите си стъпки в женския тенис



22-09-2010 03:30 | Николай Драгиев

Виктория Томова е една от изгряващите звезди на българския тенис. Европейска шампионка за 2009 до 14 години, тя вече играе и при жените. На завършилия в неделя турнир "Алианц Къп" на кортовете на ТК Левски в Борисовата градина младата надежда се даде лесно на 19-годишната Петра Мартич от Хърватия в I кръг.


- Каква е основната разлика между женския тенис и този при по-малките?
- Голяма. Ако искам да успея в женския тенис, трябва да съм по-концентрирана и по-стабилна. Една от най-съществените разлики е, че при жените трябва много повече мисъл в играта.

- Вие конкретно върху какво трябва да работите?
- Върху физиката си. Миналата година бях много изморена след едва три сета на турнира "Алианц Къп", но тази, въпреки че отпаднах в първи кръг, бе доста по-различно. Можех да издържа още поне два сета срещу Мартич, нямаше умора. Трябва да подобря и бързината си на корта. Доколкото мога да преценя, ударите ми са добри, но това най-добре ще каже моят треньор Мишо Кънев.

- Преди "Алианц Къп" участвахте на турнир в Сараево, където на полуфинал отстранихте Клаудия Еначе (Рум) с 6:0, 6:0. Такъв резултат не се среща често...
- Бях много щастлива след този мач, защото съперничката не бе никак слаба, макар резултатът да показва друго. Още от самото начало всичко ми потръгна. Бях се отпуснала психически и показах страхотна игра. Жалко само, че не успях да спечеля след това финала на този турнир.

- Тогава изиграхте два мача в един ден.
- Да, така се получи, защото предишния ден валеше дъжд. И въпреки че преместиха 1/4-финала, се справих добре.

- Предстои турнир в Египет. А след това?
- Живот и здраве, като се завърна от Египет, ще играя на турнир в Добрич с награден фонд $ 10 хиляди. За по-нататък все още не знам. Ще обсъдим с треньора ми.

- А какво предстои през 2011?
- Зависи какво ще стане до края на годината и по-точно от това дали ще успея да събера точки, за да участвам в турнирите от Големия шлем при девойките до 18 години.

- Наскоро сменихте ракетата с "Баболат".
- Харесват ми тези ракети, много ми допадат. Надявам се да покажа доста по-добра игра с тях.

- С такава ракета играе и световният номер едно при мъжете Рафаел Надал.
- Да, защото ракетата е страхотна и позволява бързи и силни удари.

- Успяват ли родителите ви да ви следват по турнирите?
- Не, нямаме чак такива възможности. По-често съм заедно с треньора си. Нормално е в такива моменти да ми липсват, но в днешно време е по-лесно да се поддържа връзка от разстояние благодарение на интернет, скайп и т.н.

- Имате ли си приятел?
- Нямам време за по-сериозна връзка.

- Остава ли време за любимите танци?
- Не, дори и за това не ми остава време. По цял ден тенис - тренировки, мачове, упражнения, но това съм си избрала и няма друг начин.

- В ТК Левски се радват на успехите ви и ви подкрепят при всяка възможност.
- Те ми помагат изключително много, за което им благодаря. И на "Алианц Къп" срещу Петра Мартич ме подкрепяха силно, което много ме радва. Показват, че държат на мен, и това ме кара да играя все по-добре.

- Развива ли се тенисът в България?
- Мисля, че се развива в положителна насока, защото се опитват да създават по-добри условия за младите. Поне на ТК "Левски" е така.


Ивайло Пампулов, "7 дни спорт"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини