Националките щастливи от медала, но можели повече



19-02-2014 00:00 | Станко Димов
Българската федерация по бадминтон даде пресконференция по повод историческия бронзов медал на националния отбор за жени от шампионата в Базел. Те бяха в състав Петя Неделчева, Линда Зечири, Габриела и Стефани Стоеви и Димитрия Попстойкова.

Председателят на федерацията д-р Пюзант Касабян определи това постижение като голямо и благодари на всички, които са помогнали за него, като не пропусна и Министерството на младежта и спорта. Ако не било ведомството, 13-те човека от отборите изобщо нямало как да пристигнат до Швейцария и да се състезават, уточни изпълнителният директор на БФБ Володя Златев.

Старши-треньорът на националките Ясен Борисов припомни, че България е била в "групата на смъртта" и е изковала важни успехи срещу коравите състави на Ирландия, Холандия и Франция, за да се класира на четвъртфиналите в Базел. Той смята, че умората от многото изиграни срещи е попречали на момичетата да преодолеят и Дания на полуфинала, но като цяло нашите се разкрили този потенциал, за който са загатвали от доста години.

Треньорът Орлин Цветанов призна, че отдавна са мечтали за това голямо отличие. Липсата на традиции да се съхраняват сили за важните етапи от големи първенства е попречила на състезателките да стигнат и до финала. "Успяхме за първи път да нямаме психологически проблеми в отбора и това даде резултат. А за разходите ще кажа, че парите, които бяха отделени за подготовка и участие на нашия състав, са колкото тези, които холандците похарчиха само за хотел в Базел", допълни Цветанов.

"Благодаря на федерацията. Създаде се страхотна атмосфера още на лагера в Хасково. Благодаря и на националите от мъжкия отбор, които не отказаха нито веднъж да играят спаринги с нас. Радвам се, че взехме този медал, за който си говорехме от няколко месеца", каза първата ни ракета Петя Неделчева.

Линда Зечири, втората по сила българска бадминтонистка, призна, че е щастлива от медала, но се е надявала той да е от благороден метал.

Разбра се още, че въпреки успешната игра на двойки срещу Дания и спечеления гейм Петя и Линда скоро няма да се появят отново заедно на корта. На европейското първенство през април в Казан Неделчева ще играе заедно с шотландката Имоджен Банкиър. А за световното първенство в края на август в Копенхаген българките няма да имат време да се класират.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини