Пиронкова триумфира в Сидни



10-01-2014 00:00 | Станко Димов
Тръгналата от квалификациите Цветана Пиронкова спечели първа титла в кариерата си. На финала на тенис турнира от категория "премиер" в Сидни българката победи с 6:4, 6:4 деветата в света и №5 в схемата Ангелик Кербер.

Това беше първи трофей на наша тенисистка от турнир на WTA след успеха на Магдалена Малеева през 2003 година в Бирмингам и първи български финал след този на Маги в Токио през февруари 2004 година.

Цветана стана петата нашенка със спечелен турнир след Мануела, Катерина и Магдалена Малееви и Елена Пампулова.

Цвети започна двубоя с ас и бърз сервис гейм. След това двете си размениха пробиви и се стигна до десетия гейм. При 5:4 за пловдивчанката Кербер сервираше за оставане в сета. Лидерката на националния отбор обаче игра смело и заслужено спечели частта.

Във втория отново Пиронкова взе сервис гейм. Следващият продължи 13 минути и левичарката от Бремен успя да го измъкне. Българката дръпна с 3:1 с пробив, но последва серия от три гейма за германката. Цветана обаче бързо върна пробива и после взе подаването си. При 4:5 Кербер сервираше за оставане в мача, но ръката й трепна. Цвети поведе с 40:15. Тя реализира още първия след топка в аут на съперничката и падна на колене.

Пловдивчанката завърши с 32 печеливши удари (4 аса) при 25 непредизвикани грешки. Тя направи общо 6 пробива и спечели 14 точки от 16 излизания на мрежата.

За успеха в Австралия Пиронкова заслужи 495 точки за световната ранглиста и 120 000 долара от наградния фонд. Това означава, че 26-годишната българка ще се завърне в Топ 60 на класацията. В Сидни тя записа страхотна серия от 8 поредни победи.

Освен това родната прима е водачка в класацията WTA Championships Race за календарната година, т.е. води за Мастърса в Сингапур. Пиронкова събра 507 точки, втора е Серина Уилямс с 470, а трета е Ангелик Кербер с 405.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини