Халеп е шампионка на шампионките



03-11-2013 00:00 | Станко Димов
Симона Халеп спечели Garanti Koza WTA Турнира на шампионките в София. На финала в Арена Армеец водачката в схемата се наложи с 2:6, 6:2, 6:2 над Саманта Стосър в двубой, който продължи 97 минути.

С триумфа в София Халеп затвърждава фантастичния сезон, който прави. Румънката вече има 6 трофея, като повече от нея през годината е спечелила единствено Серина Уилямс. Още по-впечатляващ е фактът, че Халеп игра през целия двубой с болки в лявото бедро, които обаче не и попречиха да се добере до трофея.

Победата днес осигури на Халеп чек на стойност $270 000, както и 375 точки за ранглистата, където тя от понеделник ще запише личен рекорд, излизайки до №11. Финалният двубой бе гледан на живо от 6800 зрители.

Стосър започна отлично двубоя и след ранен пробив успя да поведе с 3:0. В тези начални геймове отчетливо се виждаше, че Халеп изпитва затруднения с предвижването си по корта. Румънката игра с превързано ляво бедро, откъдето идват болежките й през седмицата. При 5:2 Стосър осъществи втори пробив, дошъл след двойна грешка на Халеп, и поведе в резултата с 6:2 след 31 минути игра.

В началото на втората част Халеп и Стосър си размениха по няколко пробива, а статуквото в резултата се запази в първите 4 гейма. След това румънката вдигна оборотите и записа впечатляваща серия от 4 поредни гейма, която й осигури изравняване на резултата – 6:2, 2:6.

Първият пробив в решителната част дойде в петия гейм след изключителен форхенд по правата на Халеп – 3:2. В тези минути всичко в играта на румънката се получаваше на 100%, което допълнително обезкуражи Стосър. Вторият пробив в подаването на австралийката не закъсня – 5:2, след което със сервис на своята страна Халеп спечели мача и турнира.

Победителката получи трофея лично от г-н Серхан Байкал, член на борда на Garanti Koza. Финалистката взе своето отличие от председателя на БОК Стефка Костадиновa. Букети с цветя на двете финалистки поднесе президентът на БФТ и турнирен директор Стефан Цветков. Специално за двубоя в София дойдоха Николае Баничою, министър на спорта на Румъния и Джордже Косак - президент на румънската тенис федерация. На трибуните беше и легендата Илие Настасе, бивш номер едно в света.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини