Осма купа за Надал в Париж



09-06-2013 00:00 | Станко Димов
Рафаел Надал отново е шампион от Откритото първенство на Франция за рекордния осми път. На финала в Париж той победи сънародника си от Испания Давид Ферер с 6:3, 6:2, 6:3 за малко повече от два часа игра.

Рафа започна амбициозно и направи първи пробив в мача. Давид, който играеше първи финал в Големия шлем, отговори с рибрейк за 2:2 гейма, след което взе подаването си. От този момент левичарят от Манакор повиши рязко нивото на играта си. Той спечели четири поредни гейма, а с това и сета.

Първият гейм на втората част продължи 10 минути. В него Ферер имаше точки за пробив, но в крайна сметка Надал го спечели. После той проби, а серията на Рафаел от поредни геймове спря на седем при 3:1. След това 31-годишният Данид стигна отново до точки за пробив, но не успя да ги реализира. При 5:1 Рафа сервираше за сета, но позволи да бъде пробит. Преди началото на тази игра охраната неутрализира нахлул фон със сигнална ракета в ръка. Още в следващия гейм той направи брейк на нула, за да дръпне с 2-0 сета след малко повече от час и половина игра.

Третата част започна с пробив на Надал, който беше върнат тутакси за 1:2 от Ферер. След равностойна игра Рафа направи брейк за 5:3 след двойна грешка на съперника. После той сервираше за осмата титла, поведе с 40:15 и реализира още първия мачбол.

Така Рафаел взе своята 12-а титла от Големия шлем и общо 57-а. Успехът на Roland Garros беше седми за сезона за испанеца, който беше седем месеца извън корта заради проблеми с коленете. За титлата в Париж Надал получи от спринтьора Юсеин БОлт Трофея на мускетарите, 2000 точки за световната ранглиста и чек за 1,5 милиона евро.

„Беше много труден, но и много сладък успех днес! Беше ми тежко да съм извън тениса. Благодаря на всички, което ме подкрепяха в този труден период. Не съм и мечтал да стана първият, който печели осем пъти един турнир от Шлема. Благодаря на съдбата за това“, заяви Рафа в интервюто на корта.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини