Джокович взе историческата титла



27-01-2013 00:00 | Станко Димов
Световният номер едно Новак Джокович спечели за четвърти път в кариерата си и рекорден трети пореден Australian Open. На финала в "Род Лейвър Арина” 25-годишният сърбин победи поставения под №3 в схемата представител на Обединеното кралство Анди Мъри с 6:7 (2), 7:6 (3), 6:3, 6:2.

Ноле стана първият тенисист с три поредни титли в Мелбърн в Оупън ерата. Преди нея Рой Емерсън е печелил пет пъти последователно до 1967 г. Джокович спечели за първи път трофея през 2008 година, а през 2011 и 2012 отново го направи. Освен това белградчанинът изравни и рекорда по общ брой трофеи от Откритото на Австралия, като настигна Андре Агаси и Роджър Федерер.

В първите два сета звездите не успяха да се пробият нито веднъж. В първата част тайбрекът беше за Мъри, който дръпна с 6:2 точки и затвори, а във втората Джокович му върна „жеста” с успешен 13-и гейм.

Първият пробив в двубоя дойде в осмия гейм на третия сет. При 4:3 в полза на Джокович, Мъри се озова в ситуация 0:40 при своя сервис. Шотландецът спаси първите две точки за пробив, но при третата допусна грешка от форхенд и Ноле проби за 5:3. Последва сервис-гейм на нула за сърбина.

В четвъртия сет имаше само един тенисист на корта – Ноле. Той направи пробиви за 2:1 и 4:1 и това бе достатъчно за титлата. За Мъри това беше пети загубен финал в Шлема от шест участия.

„Каква радост, чувството да спечеля този трофей отново е невероятно. Това определено е моят любим турнир от Големия шлем. Обичам го, обичам и този корт! Всеки турнир, особено от четворката, е много специален, но да спечелиш три пъти по ред е фантастично”, заяви Новак Джокович при награждаването. След това на пресконференцията, в характерния си стил, почерпи журналистите с шоколадова бонбони за успеха.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини