Разочарованията на сезон 2010



07-10-2010 02:12 | Николай Драгиев

Поредният тенис сезон при жените е към своя край. И както обикновено за някои той бе силен, за други не. В следващите редове ще споменем тези, от които всички очаквахме повече.


10. Флавия Пенета


2009 г. определено бе най-добрата в нейната кариера. След като спечели турнира в Лос Анджелис от категорията "Премиер", Флавия стана втората италианка попаднала в топ 10. След това тя игра четвъртфинал на US Open, а започна добре и 2010 г. с финал в Оуклънд. Тя бе тотално обезличена от съотборничката си за "Фед Къп" Франческа Скиавоне, която в същото време направи сезона на живота си. По този начин Пенета отново се превърна във втора ракета на Италия. За сметка на мачовете на сингъл, Флавия е доста по-успешна на двойки, където с Хисела Дулко имат завидни резултати.

Цитат: "Ако бях автомобил, то със сигурност щях да съм Порше 911 - бърза и секси."

9. Анна Чакветадзе


Рускинята така и не успя да направи дълго чаканото "голямо завръщане". Тя постигна някои добри резултати, но нищо повече. Тук там някой епизодичен резултат и победа. Най-доброто й постижение - 9-о място в света изглежда вече като мираж.

Цитат: "Нищо положително не виждам, въобще не съм наясно какво се случва."

8. Елена Веснина


След края на сезон 2009 г. Елена бе 23-а в света, което си остана най-доброто й постижение. Оказва се обаче, че рускинята няма класата да задържи това си постижение. Тя записа един куп отпадания на сериозните турнири в първи кръг, а от това неминуемо пострада и самочувствието й. Слабият й сезон бе подчертан от много тежки загуби срещу Вожняцки в Понте Ведра, Павлюченкова в Истанбул и Стоусър на US Open.

Цитат: "Имам адски много да работя над играта си."

7. Виктория Азаренка


Виктория бе просто неотразима през 2009 г. Тя взе първите си титли в този период. Апогеят бе в Маями, където разгроми не коя да е, а самата Серина Уилямс. Така Вика за първи път се озова в топ 10 и в крайна сметка завърши седма.

Според много анализатори тя трябваше дори да е номер 1 през 2010 г. Първият тревожен сигнал бе на Australian Open, когато загуби срещу Серина, водейки с 6:4, 4:0. Последваха няколко слаби месеца, а в края на сезона на клей, тя получи и много тежка травма в бедрото.

Все пак Вика взе титли в Истбърн и Станфорд, но и това надали прави сезона й по-успешен. Все пак е интересно да си представим какъв би бил нейният сезон, ако не бяха честите й физически проблеми?

Цитат: "Знам че мога много повече."


6. Ана Иванович


Тук коментарът е излишен. Нито една титла и едва два полуфинала. Въпреки мощната подкрепа от своите сънародници в Сърбия, Ана така и не може да постигне нещо по-значимо. Те искат да видят от нея по-добра игра, с която ще дойдат и резултатите.

Цитат: "Знам че играя на нивото на играч от топ 10."

 

5. Светлана Кузнецова



Сезон 2010 за Светлана е просто един голям кошмар. Безумното й представяне доведе до рекорден спад в ранглистата, който е сравним само с този на тежко контузената Динара Сафина. За целия сезон Кузнецова почти не постигна победа срещу най-добрите състезателки. Рускинята повече няма да участва на турнири през сезона и ще се съсредоточи за изявите си през 2011 г.

Цитат: "Винаги съм била играч от топ 10, а сега не знам къде се намирам."

 

4. Винъс Уилямс


Винъс записа много победи и малко поражения през годината, но успехите не идваха, когато й се искаше. Тя просто не бе на ниво в турнирите от Големия Шлем. На Australian Open отпадна срещу На Ли, на "Ролан Гарос" от Надя Петрова, а на Уимбълдън меко казано сензационно на четвъртфинал от Цветана Пиронкова.

На US Open бе близо, но така и не успя да вземе реванш от шампионката Ким Клайстерс. Без да блести Винъс е в топ 3. Но това не е достатъчно за голямата шампионка.

Цитат: "Няма да се отказвам от тениса все още."



3. Динара Сафина



2010 г. определено е най-тежката за сестрата на Марат Сафин. След като достигна до номер 1 в света, тя повтори съдбата на Ана Иванович. На всичкото отгоре даже не съумя да спечели турнир от Шлема. Разбира се всичко това се дължи предимно на тежките травми и тотално разбитото си самочувствие. Рускинята смени и треньора си Желко Краян.

Цитат: "Ранглиста, титли, защита на точки - всичко е свързано."



2. Жюстин Енен



"Жужу" се завърна сякаш никога не е отсъствала. И нямаше да е незаслужено да бе триумфирала на Australian Open. Тя действително игра финал, но загуби от Серина. В останалите турнири от топ 4 я спряха Стосър и Ким.

Все пак през 2010 г. Енен взе две титли и се изкачи до топ 20. Така и не успя да повтори завръщането на Ким Клайстерс. Какво ли ни чака през 2011 г.?

Цитат: "Имам чувството, че съм живяла три живота."



1. Мария Шарапова



Маша записа едва един четвъртфинал на турнир от Големия Шлем. Далеч от реалните й възможности. И все пак Мария нямаше голям късмет в тези турнири. На Australian Open бе далеч от нивото си, на "Ролан Гарос" водеше с 2:0 в третия сет на Енен, но загуби. На Уимбълдън пропиля три сетбола срещу Серина, а на US Open не успя да преодолее стената "Вожняцки". Шарапова откри поне своята половинка в лицето на баскетболиста Саша Вуячич. Дали обаче ще се завърне в типичния си стил през 2011 г.?

Цитат: "Важното е да бъдеш добър човек, тенисът не е всичко."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини