Возняцки поведе класацията за ТоС



26-09-2012 00:00 | Станко Димов
Бившата номер едно в световната ранглиста Каролине Возняцки е реалният лидер на класацията „Пътят към София” за тенисистките, които ще добият право да участват в Турнира на шампионките в зала „Арена Армеец” от 30 октомври до 4 ноември, който е с награден фонд 750 000 долара.

Датчанката покри едното условие – да спечели състезание от категория „Интернешънъл”, след като победи в Сеул миналия уикенд. Второто е класиране в световната ранглиста на WTA, където Возняцки е №11.

Преди нея в „Пътят към София” в момента са Анжелик Кербер от Германия, която е шеста, и седмата в подреждането Сара Ерани. Но първите осем са задължени да играят на WTA Championships в Истанбул, което означава, че Кербер и Ерани няма да пристигнат в България.

В момента практически сигурни участнички освен Возняцки са още Кая Канепи от Естония, Роберта Вични от Италия и Надя Петрова от Русия. Те са съответно 15-а, 16-а и 18-а в ранглистата. Останалите две тенисистки, които към 26 септември са с билет за София, са Дзе Джън от Китай (№27 в света) и Даниела Хантухова от Словакия (№33). За момента резерви са Мона Бартел от Германия и Франческа Скиавоне от Италия.

Останалите две места са за тенисистки с „уайлд кард”. Едната покана, както е известно, е за Цветана Пиронкова. Втората „уайлд кард” ще бъде дадена в средата на октомври. Кандидатки за нея са Марион Бартоли, Сорана Кърстя, Анастасия Павлюченкова и др. Сред възможните поканени са още имена от световна класа като Доминика Цибулкова (Словакия), Мария Кириленко и Вера Звонарьова (Русия), Флавия Пенета (Италия) и Андрея Петкович и Юлия Гьоргес от Германия.

До края на сезона остават още само три състезания от категория „Интернешънъл” – в Осака и Линц от 8 октомври и в Люксембург седмица по-късно.

Турнирът на шампионките е с нов формат през тази година. Осемте тенисистки ще бъдат разпределени в две групи по четири, а няма да играят на пряко отстраняване, както беше предишните два сезона в Бали. Двубоите в тях са от 30 октомври до 2 ноември. Вече е ясно, че Пиронкова ще изиграе първия си мач в групата на 30-и На 3 ноември са полуфиналите, в които победителката от група „А” играе с втората от „Б” и първата от „Б” с втората от „А”. На 4 ноември, неделя, е финалната среща в зала „Арена Армеец”. Шампионката ще си тръгне от София с чек за 270 000 долара, ако е спечелила и трите си мача в групата, и с 375 точки за световната ранглиста. Само за участие всяка състезателка получава 35 000 долара.

От днес, 26 септември, започна акредитациите на медиите за Турнира на шампионките. Тя се прави на официалния сайт sofia-tennis.bg, секция „Акредитация”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини