Федерер безупречен в мач №1000, нова водачка при жените



24-01-2012 00:00 | Станко Димов
Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер се класира безапелационно за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия. Третият поставен в Мелбърн спечели 814-а победа в своя мач №1000 след 6:4, 6:3, 6:2 срещу Хуан Мартин дел Потро от Аржентина след час и 59 минути игра. Световната номер едно Каролине Возняцки отпадна, което значи, че след края на турнира ще има нова водачка в ранглистата.

Федерер беше безупречен и допусна колебания само в края на втория сет. Тогава Кулата от Тандил имаше четири точки за пробив, но не успя да се възползва. В третия с два пробива 30-годишният швейцарец взе сериозен аванс и приключи двубоя с перфектен бекхенд уинър.

На полуфиналите четирикратният шампион от Australian Open очаква Рафаел Надал. Испанският левичар, който е №2, се наложи над седмия Томаш Бердих с 6:7(5), 7:6(6), 6:4, 6:3. Рафа загуби първи сет в турнира, който е печелил през 2009 година, а в тайбрека на втория отрази точка за 0-2 части. След това обаче наложи волята си над чешкия си опонент и приключи мача с пробив на нула.

Защитаващата титлата си Ким Клайстерс детронира водачката в схемата Каролине Возняцки с 6:3, 7:6(4). 28-годишната белгийка доминираше в първия сет, а във втория поведе с 5:2 с два пробива. Но датчанката не се предаде и изравни при 5:5. После се стигна до тайбрек. Размяната на половините в него стана при 3:3 точки, но след това Ким бе безапелационна и спечели последните четири разигравания.

Загубата за Каро означава, че в ранглистата на 30 януари ще бъде в най-добрия случай номер три. Новата водачка ще бъде една измежду Мария Шарапова, Петра Квитова или Виктория Азаренка. Возняцки оглави класацията на 21 октомври 2009 година и само една седмица - миналия февруари, изпусна водачеството за сметка на Клайстерс.

Вика Азаренка ще играе срещу Клайстерс на полуфинала. Третата в схемата тенисистка от Беларус загуби сет, но оцеля срещу №8 Агниешка Радванска от Полша, за да победи с 6:7(0), 6:0, 6:2.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини