Сергей Бубка: Играя тенис с удоволствие



01-12-2011 00:00 | Станко Димов
Сергей Бубка е роден на 4 декември 1963 г. в Луханск, Украйна. Най-великият състезател в дисциплината овчарски скок. Има олимпийски златен медал и шест световни титли. Поправял е общо 35 световния рекорд. Той държи и в момента върховите постижения в овчарския скок на открито (6,14 м) и в зала (6,15 м). Два мандата депутат в украинската Рада. В момента е председател на местния олимпийски комитет, член на МОК и вицепрезидент на Международната федерация по лека атлетика. Той е в България по покана на БФЛА.

- Синовете ви играят тенис. Вие изкушавате ли се сам да хванете ракетата?
Да, първо Виталий тренираше, но после реши да учи. Сергей-младши е състезател. Аз самият играя. Харесвам тениса, но за съжаление нямам много време сега. Иначе винаги играя с голямо удоволствие.

- А Сергей Бубка – младши имаше ли данни за овчарски скок?
Моите деца сами направиха своя избор. Не съм се замислял по въпроса. Главното, което искахме с моята съпруга, е да предадем на нашите синове любовта към спорта. За наша радост те го обикнаха от много малки и той им носеше

- Допингът е голям бич в съвременния спорт. Вие, като висш функционер на ИААФ и МОК, смятате ли, че може да бъде изкоренен?
По този въпрос нашата федерация заема водеща роля. Ако видите бюджета, който се отделя за борбата с допинга, ще видите, че е сред най-големите, в сравнение с другите спортове. Но проблем има и той е актуален. Мисля, че и федерациите, и олимпийския комитет, и антидопинговата агенция правят много за борбата със забранените вещества. Стараем се да изключваме от нашето семейство тези спортисти, които използват нечестен път към успеха.

- Помните ли кога бяхте за първи път в България?
Не, честно казано. Беше някъде през 80-те години. Идвам винаги с удоволствие във вашата страна. Имам много добри приятели сред вашите лекоатлети – като се започне от Атанас Търев, премине се през Стефка Костадинова и Христо Марков и се свърши с Тереза Маринова.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини