Федерер спечели във финал №99



13-11-2011 00:00 | Станко Димов
Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер спечели последния турнир за сезона от сериите „Мастърс 1000” в парижката зала „Берси”. На финала швейцарецът се справи с местния любимец Жо-Вилфред Цонга с 6:1, 7:6(3).

Това беше първи успех на Фед Екс в това състезание. Общо в кариерата си Роджър вдигна 69-ата си купа в своя финал №99. Този сезон той триумфира в Доха през януари и миналата неделя в родния си Базел. В сериите „Мастърс 1000” това беше негов 18-и успех – само един по-малко от рекордьора по титли в тях Рафаел Надал. Освен това 30-годишният баща на близначки става едва втория тенисист, печелил двата големи турнира в Париж – Roland Garros и „Берси” след Андре Агаси.

В първия сет Федерер просто не даде време на Цонга да се опомни, поведе с 4:0 гейма и го спечели след два пробива с 6:1 пред погледите на 14 500 зрители. Във втория французинът от Льо Ман беше равностоен, но така и така не успя да направи брейк в сервиса на съперника и се стигна до тайбрек. В него Роджър беше убедителен, за да спечели 12-и пореден мач.

„Много съм щастлив от представянето си днес, направо съм смаян как играх. Не мисля, че Жо направи лош мач. Чудесно е, че завърших турнира по този начин”, заяви с широка усмивка Роджър Федерер.

Успехът в Париж го спаси от негативното постижение за първи път от 2001 година да приключи сезона без титла от Големия шлем или „Мастърс 1000”. От 20 ноември бившият номер едно в света ще защитава трофея си в Лондон в турнира на осемте най-добри.



 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини