Квитова и Азаренка на финала



29-10-2011 00:00 | Станко Димов
Победителките в групите Петра Квитова и Виктория Азаренка се класираха за финала на шампионата на WTA в Истанбул, който е с награден фонд 4,9 милиона долара. Чехкинята се наложи над Саманта Стоусър от Австралия с 5:7, 6:3, 6:3 след повече от два часа игра в зала „Синан Ердем”. Така Петра има шанса да стане първата левичарка с титла от мастърса след Моника Селеш през 1992 година.

Чехкинята проби за 2:0 гейма. Но победителката от US Open успя да върне брейка за 4:4. Квитова продължи да прави повече непредизвикани грешки и Стоусър я наказа в 12-ия гейм с нов брейк, което означаваше първи загубен сет на турнира за шампионката от Wimbledon.

Петра поведе с 40:0 в третия гейм и проби. В петия пропиля нови две възможности за нов пробив. След това на свой ред австралийката имаше два брейк пойнта в осмия гейм, но не успя. При 5:3 Квитова стигна до сетбол и го реализира след топка на Стоусър в мрежата.

21-годишината чехкиня удари първа и в третия сте – за 2:0. Безупречната игра на Квитова продължи, а опонентка й изглеждаше взе по-неуверена. Стигна се до 4:0. Тя взе и петия гейм и принуди Саманта да сервира за оставане в срещата. Тенисистката от Куинсленд успя и така Петра подаваше за място на финала, но бе пробита на нула. В деветия гейм тя поводе с 40:0 и триумфира след бекхенд смач на Стоусър в мрежата.

„Благодаря на зрителите за подкрепата, надявам се и утре да дойдат да ме гледат. Когато играеш срещу Сам всичко може да се случи. В третия сет решаващото беше, че първа стигнах до пробив. Не бих си избрала съперничка за финала – и двете са отлични тенисистки”, заяви Квитова след успеха

В другия полуфинал Виктория Азаренка от Беларус победи Вера Звонарьова от Русия с 6:2, 6:3 в неособено качествен и интересен двубой.

Женската тенис асоциация и осемте финалистки в Истанбул дариха 250 000 долара за пострадалите от земетресението в източната част на Турция, което взе над 570 жертви.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини