Федерер: Мога да направя Голям шлем



04-08-2011 00:00 | Станко Димов
Бившият номер едно в света Роджър Федерер, който на 8 август ще навърши 30 години, обяви със самочувствие, че изобщо не мисли за отказване, а дори смята за постижимо да направи Голям шлем в рамките на следващия сезон.

„Чудесно е да поговорим за нещо положително, вместо да ме питат постоянно, като имам вече деца, кога ще се откажа от тениса и дали е възможно да печеля отново”, заяви рекордьорът по титли от Шлема в конферентна връзка на US Open Series. Швейцарецът ще играе на турнира в Монреал, който започва на връх рождения му ден следващия понеделник.

„Убеден съм, че мога да спечеля още титли, стига да правя правилните неща. Дори постигането на Голям шлем не е непостижимо. Винаги съм казвал, че ме вдъхновяват личности като Андре Агаси, Джими Конърс, Кен Розуол и Род Лейвър, които играха дълги години и успяваха да спечелят големи турнири и в края на кариерите си. Планирам нещата винаги дългосрочно. Надявам се да се види колко много мога да постигна и аз оттук нататък”, завърши Федерер.

В Откритата ера на тениса, която започва през 1968 година, когато професионалисти и аматьори имат право да играят заедно в състезания, единствено австралиецът Род Лейвър е правил Голям шлем. През 1969-а той печели последователно Australian Open, Roland Garros, Wimbledon и US Open. Трябва да припомним, че по онова време три от четирите турнира (без Париж) се играят на трева.

Кариерен шлем – четирите купи от най-престижните турнири, но в различни години, са постигали повече тенисисти. Сред тях са Андре Агаси, Рафаел Надал и самият Роджър, който затвори цикъла с трофея на Roland Garros през 2009 година. За последно бащата на близначки спечели в Шлема в Мелбърн миналия януари, когато подобри собствения си рекорд с 16-ата титла.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини