Турнирът на шампионките на WTA в София



22-06-2011 00:00 | Станко Димов
България ще е домакин на едно от най-големите състезания в световния женски тенис - Турнира на шампионките на WTA - в следващите три години. Кандидатурата ни спечели избора за домакинство на проявата при голяма конкуренция на заседание на Борда на директорите на Женската тенис асоциация, което се проведе в Лондон по време на Wimbledon.

Проектът ни беше добре подготвен и силно аргументиран, каза от британската столица президентът на федерацията Стефан Цветков, цитиран от БФТ. Допълнителни козове са били добрият имидж и контакти на БФТ в световния тенис елит, подкрепата на премиера Бойко Борисов, демонстрирана в срещите му с водещи фигури от международните тенис институции в последните години, както и подкрепата на спортното ни министерство.

Турнирът на шампионките на WTA за 2012 г. ще се проведе от 31 октомври до 4 ноември в новата многофункционална спортна зала “Арена София”. В състезанието, наричано още “малкия мастърс”, имат право да участват осем тенисистки - шест печелили през годината поне един турнир от календара на Асоциацията и две с “уайлд кард”. Това ще бъде най-голямата проява в историята на българския тенис. Наградният фонд на досегашните две издания е 600 000 долара.

Турнирът бе учреден от WTA през 2009 г. и първите му три издания са в Бали, Индонезия. През миналата година шампионка стана Ана Иванович (Сърбия), а в първото издание титлата спечели Араван Резаи (Франция).

“Този турнир е невероятна възможност за България. Той се отразява от всички най-големи световни медии и това ще има положителен ефект върху имиджа на столицата София и на страната ни. За българските любители на спорта също ще бъде уникален шанс да наблюдават на живо някои от най-големите звезди на световния тенис. Най-хубавото е, че се преборихме поне една българка да може да участва с “уайлд кард”, коментира Стефан Цветков.

“Кандидатурата ни нямаше да успее, ако не беше решаващата роля на премиера Бойко Борисов, който изрази силна подкрепа към организирането на подобно състезание при срещите си в София с президентите на европейската тенис асоциация Жак Дюпре (на снимката) и на международната федерация Франческо Ричи Бити. Без изграждането на новата зала пък този турнир нямаше как да стане реалност”, добави президентът на БФТ.

“Това е уникално постижение за България и за българския тенис като цяло. Изключитлено съм щастлива. Ще направя всичко възможно да зарадвам родната публика на турнира в София”, така първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова коментира новината за домакинството на България на Турнира на шампионките.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини