Надал излиза срещу Мъри



01-06-2011 00:00 | Станко Димов
Петкратният шампион от Roland Garros Рафаел Надал продължава защитата на титлата си. Водачът в схемата се справи с Робин Сьодерлинг от Швеция с 6:4, 6:1, 7:6(3) в повторение на финала от 2010. На полуфинал левичарят излиза срещу Анди Мъри в петък. В другия сблъсък играят Новак Джокович и Роджър Федерер. Така първите четирима в ранглистата стигнаха до тази фаза, което не се беше случвало скоро в турнирите от Големия шлем.

Надал започна по шампионски във ветровития парижки следобед с пробив срещу неуверения си съперник. След това Рафа направи и 3:0 след форхенд в аут на Сьодерлинг. Шведът излезе от летаргията и върна единия пробив. После спаси нов брейк пойнт, преди да вземе най-сетне подаването си с първия си ас в двубоя. При 5:4 световният номер едно сервираше за спечелване на сета и успя след бекхенд на съперника в мрежата.

Испанският левичар продължи да играе виртуозно в защита и да чака грешките на Сьодерлинг. Така се стигна до пробив и във втория сет за 2:1 гейма. Надал го дублира при 4:1 след нови грешки на скандинавеца. Логичното се случи в седмия гейм, когато отново 26-годишният Робин не успяваше нито с първия си сервис, нито с могъщия форхенд и Рафа проби за трети път, за да вземе и този сет. В цялата част Рафа направи едва две непредизвикани грешки.

След осем поредни загубени гейма шведът най-сетне спечели, като върна пробив на съперника си за 1:2 в третия сет. Най-накрая Сьодерлинг заигра на познатото ниво и стана приличен двубой. В 11-ия гейм Рафа спаси три точки за пробив и взе подаването си след феноменално разиграване. После скандинавецът сервира отлично и вкара сета в тайбрек. В него на смяната на половините левичарят от Манакор водеше с 4:2 точки след четири непредизвикани грешки на съперника. Стигна се до 6:3 и Надал ликуваше още след първия мачбол.

Носителят на девет титли от Шлема сгреши непредизвикано едва 13 пъти в двубоя и направи 28 печеливши удари (четири аса). Рафаел вкара 77 процента срещу 57 на Сьодерлинг. Шведът направи 40 грешки при 37 уинъра.

За класиране на финал в Париж за шести път Рафаел Надал трябва да преодолее четвъртия в схемата Анди Мъри. Шотландецът надигра непоставения аржентинец Хуан Игнасио Чела със 7:6(2), 7:5, 6:2 след повече от два часа и половина игра. Мъри губеше с 1:4 гейма в първия сет, а във втория допусна от 5:1 Чела да му изравни за 5:5, преди отново да пробие и да спечели.

Рафа води с 10-4 победи в сблъсъците досега. Тази година двамата са играли само веднъж. През април в Монте Карло на полуфинал испанецът се наложи с 6:4, 2:6, 6:1. В Големия шлем те се срещнаха за последно в Мелбърн през януари 2010 година. Тогава британецът се наложи на четвъртфинала с 6:3, 7:6, 3:0 и отказване на Надал.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини