Григор с победата на сезона - надви Лодра насред Франция



23-10-2010 21:15 | Николай Драгиев

Григор Димитров победи 32-ия в света Микаел Лодра в полуфиналите на турнира от сериите "Чалънджър" в Орлеан. Българинът се наложи със 7:6(4), 3:6, 7:5 два часа и две минути игра. Така Гришо постигна четвърти успех над състезател от топ 100.

 

В първия сет битката на корта бе повече от равностойна и логично се стигна до тайбрек. Преди него имаше само една възможност в полза на Григор, но Лодра я спаси с мощен сервис. Тъкмо началният удар обаче изневери на Лодра в тайбрека, докато Григор бе перфектен и заслужено взе преднина след 7:4 точки. Гришо бе повече от безапелационен и взе 100% от точките при разигран негов втори сервис!

 

Местният фаворит и поставен под номер 1 в схемата Лодра, който е подкрепян от сериозна агитка, бе безгрешен на свой сервис във втория сет и се възползва от леко колебание на Гришо, за да изравни. При 3:2 за Лодра Григор спаси три точки за пробив, но при четвъртата направи двойна грешка, а преди това и мрежата се намеси като прати топката неспасяемо в полето на Гришо.

 

В решителния трети сет Григор бе много по-стабилен и почти не губеше точки на свой сервис. Той без проблеми спечели геймовете си до 5:5, докато Лодра спаси цели три точки за загуба на сервиса му. След три дълги сета игра французинът най-накрая допусна да бъде пробито подаването му в най-критичния възможен момент. При 6:5 Григор стигна до 40-15 и още при първия мачбол прати мощен ретур в краката на майстора на волетата!

 

Бързи факти: 

- Гришо заби 23 аса срещу 13 за Лодра.

- Григор направи 1 двойна грешка, но при единствената реализирана точка за пробив. Седем пък направи французинът.

- Цели 83% от точките при първи сервис взе Григор. При втори показателят му също бе отличен - 71%.

Другият финалист също е известен. Това е прочулият се в най-дългия тенис мач в историята Никола Маю, който с Джон Иснър играха в продължение на три дни на Уимбълдън. Маю надви с 6:4, 6:2 Давид Гез в изцяло френски сблъсък. Григор и Маю са играли веднъж - преди година в Истанбул. Тогава българинът спечели с 4-6, 7-6(1), 7-6(4).

 

Досега в кариерата си Григор няма загубен финал. Това би била най-престижната за него титла, тъй като е постигната на турнир с награден фонд от 106 хиляди евро и гостоприемство. Предишните титли на Григор през годината бяха на турнири до 35 хиляди долара - три от сериите "Фючърс" и три от "Чалънджър". Сега той има възможност за първи път да триумфира в зала.

 

За място във финала се дават 75 точки за ранглистата, а за титла цели 125. Дори и да триумфира обаче с отличието, Гришо няма да успее в топ 100, макар че ще бъде съвсем близо.

 

Финалният двубой между Григор Димитров и Никола Маю е в неделя от 16,15 часа българско време.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини