До 4 тенисистки от страна на Олимпиадата



17-02-2011 00:00 | Станко Димов
Международната тенис федерация ITF и женската асоциация WTA са постигнали споразумение за начина на класиране на тенисистките за олимпийските игри в Лондон през 2012 година. Турнирът е на Wimbledon. Новото е, че вече се разрешават до четири тенисистки от една страна да участват, а не до три, както беше досега. Всяка държава има право и на две двойки и общо шест състезателки.

Няма да има квалификации за Олимпиадата. Първите 56 в ранглистата се класират по право, като се спазва правилото за най-много четири от една страна. Не се уточнява класацията от коя дата ще бъде взета под внимание. ITF ще раздаде шест „уайлд кард”, последните две места в схемата за 64 тенисистки ще бъдат решени от МОК и Британския олимпийски комитет. При двойките 24 от 32 влизат според класирането си в WTA.

На Игрите в Пекин България беше представена от Цветана Пиронкова, която достигна до втория кръг. Мануела Малеева донесе бронзов медал на страната ни от Олимпиадата в Сеул през 1988 година.

„Това важно споразумение осигурява възможност на повечето от топтенисистките да могат да участват в Лондон, което е добра новина за турнира и състезателките. Благодарен съм на президентката на WTA Стейси Аластър и борда на Асоциацията за тяхната подкрепа за финализиране на договора и вече очакваме нов забележителен олимпийски турнир при жените”, заяви шефът на ITF Франческо Ричи-Бити след подписването.




 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини