Тенисистките ни печелят в Майорка



17-02-2011 00:00 | Станко Димов
И трите български тенисистки в основната схема на турнира на червена настилка в Майорка, Испания, с награден фонд 25 000 долара, се класираха за осминафиналите. За съжеление триото в Анталия, Турция, обаче отпадна.

Седмата поставена Елица Костова се справи след пълен обрат с руската квалификантка Виктория Каменска с 4:6, 6:4, 6:4. Както е известно 20-годишната ни втора ракета се възстановява от прищипан нерв в гърба.

Следващата съперница на Костова ще бъде друга българка – Мартина Гледачева. Пловдивчанката също тръгна от квалификациите. В първия кръг тя надигра Каролина Пратс-Миян от Испания с 6:1, 6:3. Елица и Мартина са играли само веднъж на международен турнир. През 2009 година, отново на клей, в Бреша (Италия) Гледачева надделя с 6:4, 7:5.

Третата ракета на България Диа Евтимова пък победи италианката от пресявките Паола Чиги с 6:3, 6:3. На осминафинал 23-годишната хасковлийка излиза срещу третата в схемата Ирина Курянович от Беларус. Евтимова не е играла никога срещу намиращата се под №192 в света сега тенисистка.

Диа ще играе още веднъж срещу 26-годишната Курянович – на двойки. Евтимова и Костова се класираха на четвъртфиналите при дуетите след успех над грузинките Екатерине Горгодзе и София Шапатава с 6:3, 7:6(8). Следващите съперници на националките ни са №4 в схемата Курянович и Ирина Бурячок (Украйна).

За преминаването на първия кръг в Майорка трите българки си осигуриха по осем точки за световната ранглиста на WTA на сингъл и по 490 долара от наградния фонд.

Другият турнир, където имаше три наши тенисистки в основната схема, беше в Анталия (10 000 долара, клей). Те обаче отпаднаха на старта. Квалификантката Надежда Василева отстъпи на италианката Каролина Пилот с 2:6, 3:6. Хюлия Велиева загуби от водачката Теодора Мирчич от Сърбия с 3:6, 0:6. Сестра й Лютфия пък падна от шестата поставена Валентина Сулпицио от Италия с 2:6, 0:6.

На двойки в Турция Василева и Десислава Младенова са на четвъртфинал, след като надиграха по драматичен начин третите в схемата Олга Панова/Марина Шамайко от Русия с 6:0, 4:6 [11-9]. Следващите съперници на българките са отново рускини – Ирина Глимакова и Полина Монова.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини