О! Да! за блондинката



01-10-2010 21:36 | Евгени Николов

Светът на тениса си има нова кралица. Факт, не чак толкова невероятен, след като десния крак на Серина Уилямс й изневери и тя така и не се е появи на корта след суперуспешния „Уимбълдън”. Но като погледнем кой наследи Серина на трона няма как да не изпаднем в екстаз. Каролин І, от рода Вожняцки.

 

Без аристократичен произход, но с аристократична осанка. Без да блести с изключителен талант /поне така твърдят специалистите/, но безпределно мотивирана и последователна. Блондинка, и то каква… След невероятното лято, което Каролин направи със сигурност можем да обявим, че тя е готова да срази всеки съперник, който се изправи на пътя й.

 

След „Уимбълдън” тя сякаш излетя в друга орбита – 30 победи и само 2 загуби, една от които на полуфинала на US Open от Вера Звонарьова. Вожняцки с абсолютна категоричност заслужи мястото си на №1 в света. Тя не е прекалено нападателна, но винаги избира най-добрата тактика. Нахъсана и концентрирана в най-важните моменти. Притежава завиден физически запас, пред който останалите капитулират. И всичко това едва на 20 години.

 

Критиците твърдят, че ако новата гордост на Дания беше попаднала в други времена едва ли щеше дори да мечтае за световния връх. Вярно е, в момента в женския тенис няма изявен фаворит. Да, тя не е печелила турнир от Големия шлем, но какво от това. И със сигурност Вожняцки не е най-добрия пример за техника, но пък като цяло играта й се характеризира със сериозна успеваемост. А след като Съдбата не ревнува от красотата на Блондинка №1 и е решила точно нея да постави на върха, значи има сериозни аргументи за решението си.

 

Шампионският път на Каролин Вожняцки сякаш е генетично предопределен. Без да е прекомерно настъпателна полякинята, родена и израсла в Дания бавно и решително се изкачи по стълбичката към върха. Вожняцки показа, че не е нужно да имаш бицепси, върху които се побира циферблата на Биг Бен, за да успееш. Или да пращиш от сила, като Арнолд Шварценегер в най-добрите си години, за да покажеш на света колко си добър. Или пък да се извисяваш над всички, като си съперничиш с Айфеловата кула, за да си №1. Е, нали все пак говорим за жени. А не трябва да подминаваме и най-силното оръжие на Каролин.

 

Изваяна като статуетка, красива, с изключително чаровна усмивка Вожняцки бързо се превърна във фаворит. Особено на силната половина от човечеството, чиято мощ обаче значително отслабва, виждайки как прекрасната блондинка ефирно се придвижва по корта. Дори и да не бъде дълго №1 тя вече остави дълбока диря в сърцето и ума на всеки истински ценител на женската красота. Което пък със сигурност ще е основен аргумент за превръщането й в стабилен маркетингов продукт.

 

Така само за две години в елита Вожняцки отговори на вечната датска дилема: „Да бъдеш или да не бъдеш”. С вроденото си трудолюбие и характерния славянски чар Каролин І стъпи на върха и каза: „Да, аз ще бъда №1”.

Евгени Николов, БНТ, специално за Tennis24.bg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини