Кузманов на крачка от сензация



10-12-2010 00:00 | Станко Димов
Димитър Кузманов бе много близо до отстраняването на втори поставен тенисист на неофициалното световно първенство „Ориндж Боул” в Ки Бискейн, щата Флорида.

Българинът отпадна на осминафиналите на турнира в категория „до 18 години” от четвъртия в основната схема Роберто Кирос от Еквадор след 6:3, 4:6, 6:7(4) в двубой, продължил над два часа и половина.
17-годишният пловдивчанин спечели първата част, но отстъпи втората след ранен пробив. В третия Мико имаше шансове за победа дори, като е имал мачбол при 5:3 в решителната част. Но в крайна сметка загуби с тайбрек след един-единствен минипробив.

С отпадането на Димитър Кузманов приключи българското участие на „Ориндж Боул” при големите. Във втория кръг синът на легендата Дора Рангелова отстрани №16 в схемата Бьорн Фратанджело от Съедините щати.

"Мико беше много разстроен от загубата от еквадореца. Той осъзна какъв шанс е имал, да се класира на четвъртфинал. По-важното е, че е показал добра игра и израстване. Още не е ясна програмата му за 2011 година. През януари може да играе на юношески турнири в Австрия или Чехия, но ще започне да ги редува с фючърси. Целта ни е да участва в поне един от турнири от Големия шлем в неговата възраст - Roland Garros, Wimbledon или US Open", разказа за racketi.com Рангелова.

Един-единствен наш тенисист е печелил престижната надпревара при 18-годишните. През 2000-ата това направи съгражданинът на Мико Тодор Енев след победа над Бруно Соареш от Браздилия със 7:5, 6:2 . Григор Димитров загуби финала през 2007 година от литовеца Рикардас Беранкис. При девойките в тази възрастова група финали са играли Мануела Малеева през 1982 г. и сестра й Катерина през 1984 г.

През следващата седмица започват участие на „Ориндж Боул” и български тенисисти в други две възрастови групи. При 14-годишните ще играят Андрей Алауи, Стефан Тафров и Жан Джадиди при момчетата и Вивиан Златанова и Сара Боевска при момичетата. В турнира до 12 години във Флорида ще се състезават Калоян Вълчев, Мартин Атанасов, Виктория Бърдарова, Ивон Михалева и Калина Русева.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини