Сърбия е 21-ият финалист, Франция гледа към купа №10



01-12-2010 00:00 | Станко Димов
Жребият за финалната среща в турнира Davis Cup между Сърбия и Франция в Белград ще бъде изтеглен утре. Ето разни интересни факти, публикувани от ITF днес.

Тенисистите от тима на Сърбия са 21-ата страна, която е достигнала до битката за титлата в надпреварата. За да бъде охладен ентусиазмът на домакините, трябва да бъде добавено, че отборите от едва пет нации са печелили купата при първото си участие в него. Това са Съединените щати, Австралия (тогава под името Австралазия), Южна Африка (Индия отказва да играе на финала), Швеция и Хърватия.

Новак Джокович и компания могат да станат едва втория непоставен шампион в цялата история след съседите от Хърватия, които триумфираха през 2005 година. Сърбия е практически непобедима в „Београдска Арена”, която е с капацитет от 16 200 места. Последният тим, победил в столицата на страната е Белгия през 2005 година. Тогава и Ноле губи последният си мач на сингъл в турнира.

От своя страна Франция се класира за своя 16-и финал в Davis Cup и първи след 2002 година, когато загубиха от Русия. „Мускетарите” имат девет титли и са се прицелили към юбилейната десета. Ако успеят да го сторят имат шанс и да станат първия отбор от въвеждането на Световната група през 1981 г., който не е загубил в целия турнир нито един мач от значение (без срещите два от три сета при определен краен победител).

Освен това десета титла за момчетата на Ги Форже би означавало, че Франция ще измести от третото място във вечната ранглиста по брой купи Великобритания. Пред тях са единствено Съединените щати (32 трофея) и Австралия (28). Първият трофей за „петлите” е завоюван през 1927 година срещу САЩ във Филаделфия, а последният – през 2001 година срещу Австралия в Мелбърн.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини