Григор стигна полуфинал в Хелзинки



26-11-2010 00:00 | Станко Димов
Първата ракета на България в мъжкия тенис Григор Димитров се класира за полуфиналите на чалънджъра в зала в Хелзинки с награден фонд 106 500 евро (плюс гостоприемство). Той се наложи със 7:6(5), 3:6, 6:1 над Юлиян Райстер от Германия в двубой, който продължи един час и 50 минути.

Мачът започна равностойно. Райстер обаче успя да осъществи пробив за 3:1, след което го и затвърди със сервис гейм на нула. Германецът застана на линията за подаване, за да затвори сета в своя полза при 5:3, но Гришо върна пробива, след като поведе с 40:15. После логично се стигна до тайбрек. В него размяната на полетата дойде при 3:3 точки. Българинът стигна до сетбол при 6:5 точки и тутакси го реализира, за да спечели частта след 46 минути игра.

Втората започна с пробив на 113-ия в света Райстер. Димитров откри сметката си в сета, след като спечели сервис гейма си на нула за 1:2. 24-годишният немец направи втори пробив при 4:1 и нещата в този сет се объркаха тотално за хасковлията. Гришо показа обаче, че не се е предал и върна тутакси единия брейк. При 5:3 и подаване на национала ни съперникът му поведе с 40:0 и взе сета при втората си възможност. Така всичко започваше отначало след един час и 20 минути игра.

Григор реши да промени сценария и тай самият започна третия сет с пробив. След това авторитетно затвърди за 2:0. Първата ни ракета продължи наказателната акция с втори пробив, който окончателно обезкуражи Райстер. Германецът „счупи геврека” за 1:4 при свой сервис. Родният тийнейджър стигна до два мачбола при 5:1, но съперникът ги отрази. При третия обаче българинът не сбърка и спечели двубоя.

С класирането си на полуфинал Григор Димитров си осигури 45 точки за световната ранглиста, където е №112, и 5375 евро от наградния фонд. В понеделник той ще влезе за първи път сред елитните 110 тенисисти, което на практика означава, че ако е здрав със сигурност ще намери място в основната схема на Откритото първенство на Австралия през януари.

Следващият съперник на Гришо в Хелзинки е литовецът Беранкис (№117 в ранглистата), който наскоро се прекръсти от Рикардас на Ричард. Двамата не се играли при мъжете, но водеха люти битки при юношите, когато бяха първи и втори в световната ранглиста. Последната им битка бе на финала на „Ориндж Боул” през 2007 година, когато Беранкис спечели с 6:3, 6:2.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини