Федерер с четвърта купа у дома



07-11-2010 00:00 | Станко Димов
Водачът в схемата на турнира от сериите „АТР 500” в зала в Базел (1 755 000 евро) Роджър Федерер спечели титлата в родния си град. На финала той надигра втория поставен Новак Джокович с 6:4, 3:6, 6:1 за един час и 51 минути. Така швейцарецът взе реванш за загубата от сърбина миналата година в „Санк Якоб хале” и записа четвърта победа в това състезание.

Началото беше за местното момче. Федерер успя да пробие за 2:1 гейма и до края на сета бе недостижим за съперника. Малка утеха за Ноле беше, че успя да върне един от „туинърите” на швейцареца – удар с гръб към мрежата между краката.

Втората част беше обаче за 23-годишния сърбин. Той проби за 2:0 и после затвърди. Сериозна драма настана в последния, девети гейм. Тогава Роджър стигна до точка за връщане на брейка, но сърбинът избегна заплахата с отличен сервис. След това Джокович се добра до сетбол и го реализира отново с доър начален удар.

В решителната част Федерер проби за 3:1, след като белградчанинът направи двойна грешка. В шестия гейм на три пъти Брюнета от Базел стигна до точки за брейк и при третата възможност принуди Ноле да изкара удара по диагонала в аут. Така при 5:1 Роджър застана на линията, за да сервира за мача.Последва бърз гейм на нула и швейцарецът приемаше овациите на препълнената зала „Санкт Якоб хале”.

За Федерер това беше 65-а титла в кариерата. По този начин той е вече сам на четвъртата позиция във вечната класация по трофеи от АТР. Победата над Джокович увеличава и разликата между двамата, защото Роджър добавя точки заради по-добрия резултат, в сравнение с миналата година в Базел, докато Ноле не успя да защити трофея си и съответно губи от актива си.

Топ 5 по титли в мъжкия тенис
1. Джими Конърс (САЩ) – 109
2. Иван Лендъл (ЧССР/САЩ) – 94
3. Джон Макенроу (САЩ) – 77
4. Роджър Федерер (Швейцария) – 65
5. Пийт Сампрас (САЩ) – 64.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини