Димитров отстъпи след драма



24-10-2010 00:00 | Станко Димов
Първата ракета на България Григор Димитров загуби нещастно финала на чалънджъра в Орлеан (Франция) с награден фонд 106 500 евро. 19-годишният хасковлия не допусна нито един пробив в три сета, имаше мачбол, но не му достигна малко късмет и свежест в края на двубоя срещу местния Никола Маю, загубен с 6:2, 6:7(6), 6:7(4) след два часа и 11 минути игра. Това бе първа загуба за национала ни в мач за титлата при деветото му участие.

Гришо започна вихрено двубоя с пробив. Той поведе с 40:15 при подаването на французина и реализира втората възмогност след двойна грешка на съперника. Димитров затвърди брейка успешно. Българинът продължи да доминира и направи втори пробив за 5:2, след като пласира фантастичен минаващ удар по правата.После Григор затвори сета, въпреки че участникът в най-дългия мач в историята на тениса Маю стигна до точка за пробив.

В шестия гейм на втория сет националът ни беше поставен под напрежение, след като губеше с 15:40 при свой сервис, но успя да обърне развоя и да спечели. При 40:40 28-годишният французин в безсилната си ярост удари мрежата с ракетата си. Стигна се до тайбрек. В него размяната на полетата дойде при 3:3 точки. При 6:5 Гришо се добра до мачбол, но при сервис на Маю. Той постигна ас и половините отново бяха разменени при равенство. После французинът взе още две точки и изравни сетовете след час и 15 минути игра.

В решителната част дебненето продължи. Всеки от двамата печелеше подаването си авторитетно до 3:2 за Григор. В шестия гейм първата ни ракета стигна до точка за пробив, но след дълго разиграване Маю постигна уинър след излизане на мрежата, а после взе гейма си. Закономерно отново се стигна до тайбрек. Димитров загуби първата точка на свой сервис, но после взе двете при подаването на Маю, като на втората го накара да лази по корта. Хасковлията пръв взе точка свое подаване за 3:2, а смяната дойде при 3:3. След бекхенд в мрежата на Гришо Маю стигна до два мачбола при 6:4. Ретурът на българина срещна лентата на мрежата и оттам излезе в аут, с което финалът завърши.

Григор завърши със 17 аса и три двойни грешки. Той постигна повече точки от шампиона Маю – 105:95. За участието си във финала Димитров взе 75 точки за световната ранглиста, където е №131, и 9000 евро. В Орлеан за първи път в кариерата си тийнейджърът постигна две победи над тенисисти от Топ 100 в един турнир - Лукаш Лацко и Микаел Льодра.

Серията на Гришо с новия треньор Питър Макнамара започна с титлата на 16 юли от фючърса в Трир, Германия. Последваха трофеите в турнири ос същата категория в Дортмунд и Ирун, Испания. След това Димитров започна участия на чалънджъри. Там записа три титли – в Женева и на два пъти в Банкок през септември. През 2008 година българинът спечели два фючърса в Испания – в Мостолес и Мадрид.

Не е ясна програмата на Григор до края на годината. Ако гони директно класиране за основната схема на Откритото първенство на Австралия, то той би трябвало да спечели още точки от чалънджъри. Ако приемем, че ще остане в Европа, най-вероятни изглеждат тези от 8 ноември Ортисей (Италия, 64 000 евро), седмица по-късно в Братислава (Словакия, 106 500 евро) или от 22 ноември в Хелзинки (Финландия, 106 500 евро).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини