Гришо на полуфинал, спаси 4 мачбола



22-10-2010 00:00 | Станко Димов
Първата ракета на България Григор Димитров се класира на полуфиналите на чалънджъра в зала в Орлеан (Франция) с награден фонд 106 500 евро. Той надделя над по-опитния испанец Роберто Баутиста-Агут с 3:6, 6:2, 7:6(6) след два часа и 15 минути, като спаси цели четири мачбола.

В първия гейм Гришо спечели подаването си, а след това доста измъчи испанеца, преди той да успее да изравни резултата на 1:1. В четвъртата игра българинът стигна пръв до точка за пробив, но след дълго разиграване Баутиста-Агут успя да се спаси. След това обаче Димитров допусна пробив, който бе и затвърден за 2:4. При 3:5 националът ни сервираше за оставане в сета, но загуби на нула, а с това и частта след 46 минути игра.

В началото на втората част Григор стигна до точка за пробив, но пресили ретура и топката излезе няколко сантиметра в аут. Българинът продължи да настоява и в третия гейм постигна брейка, след мощен форхенд по диагонала, за да поведе с 2:1. След това го затвърди с гейм на нула, в който приключи с ас по правата. Акцията на хасковлията продължи и той постигна втори пробив за 5:2. След това подаваше за изравняване на частите. Димитров поведе с 40:15 и приключи мача при втория си сетбол с четвъртия си ас в двубоя (общо 13 в мача).

В решителния сет всеки печелеше подаването си до резултат 4:4. След това Гришо проби, благодарение на две поредни двойни грешки на 22-годишният испанец. Така българската първа ракета вече сервираше за мача. Но Баутиста-Агут стигна до 40:15, Димитров неутрализира единият брейкбол с ас, но при втория съперникът върна пробива за 5:5. При 5:6 164-ият в света ибериец даже стигна до мачбол, но родният тийнейджър го отрази с ас, а после вкара двубоя в тайбрек след гръмотевичен смач.

Заключителният дълъг гейм започна зле за хасковлията – 0:3 точки след два минипробива. Григор вдигна оборотите, върна ги, но после смяната на полетата дойде при 2:4. Баутиста-Агут стигна до нови три мачбола при 6:3. Димитров отрази два на своето подаване, а при общо четвъртата топка за спечелване на двубоя ударът на испанеца спря в мрежата. Стигна се до 7:6, националът имаше на свой ред мачбол и го реализира. Испанецът реши, че завършващият удар на съперника му е аут и поиска ястребово око, но отсъждането беше в полза на Гришо, който триумфира и метна накитника си в трибуните в стила на големите играчи.

С достигането до полуфинал за осми път през 2010 година, и по-точно от месец юни насам, българският тийнейджър си осигури 45 точки за световната ранглиста, където е №131, и 5375 евро от наградния фонд. Следващият му съперник ще бъде водачът в схемата и 32-и в класацията Микаел Льодра от Франция, който се наложи над петият поставен и №95 в АТР Бьорн Пау от Германия с 6:3, 6:4.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини