Возняцки оглави световната ранглиста



07-10-2010 00:00 | Станко Димов
Датчанката Каролине Возняцки ще оглави за първи път в кариерата си световната ранглиста на тенисистките в понеделник, 11 октомври. Тя стана 20-ата, която заема първата позиция в класацията на WTA, датираща от 1975 г. Това стана факт, след като водачката в схемата на турнира от Премиум категория в Пекин (4,5 милиона долара) победи Петра Квитова (Чехия) с 6:3, 6:2 след едни час и 15 минути игра и се класира на четвъртфинал.

Датчанката допусна пробив в първия гейм на срещата, но направи обрат до 4:1. После левичарката от Биловец върна брейка при 3:4 и сервираше за изравняване на резултата. Квитова поведе с 40:15, но загуби следващите четири разигравания, а с това и гейма. Веднага след това Каро отново губеше с 15:40, но чехкинята направи три непредизвикани грешки (общо 44 в мача!) след ретури, с което практически подари сета на датчанката от полски произход.

Във втората част Возняцки започна с брейк, който веднага след това затвърди за 2:0. Пропадането на чешката тенисистка свърши след седем загубени геймя, когато най-сетне взе подаването си за 1:4. След разменени пробиви Каролине застана на линията, за да сервира за мача. Тя стигна до 40:15 и след това още при първата възможност триумфира след като ретура на съперницата спря в мрежата.

„Винаги ми е било мечта да съм №1 в тениса. Още не мога да го осъзная. Благодаря на всички в моя екип, благодаря и на публиката”, заяви новата водачка в ранглистата на кратката церемония след мача. Следващата й противничка в Пекин е Ана Иванович.

Най-дълго начело на световната ранглиста е била Щефи Граф. Германката я оглавява за първи път на 17 август 1987 година и престоява на върха общо 377 седмици. След нея е Мартина Навратилова с 332 седмици като №1, Крис Евърт (260), Мартина Хингис (209) и Моника Селеш със 178 седмици като водачка.

Останалите тенисистки, достигали до първата позиция са Жюстин Енен, Серина и Винъс Уилямс, Линдзи Дейвънпорт, Амели Моресмо, Динара Сафина, Трейси Остин, Ким Клайстерс, Йелена Янкович, Дженифър Каприати, Мария Шарапова, Ана Иванович, Аранча Санчес и Ивон Гулагонг.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини