Супер Ким доказа коя е истинската №1



31-10-2010 19:35 | Николай Драгиев

Ким Клайстерс завърши по фантастичен начин сезона за 2010-та година. Белгийката спечели турнира на 8-те най-добри в Доха, след като на финала надви с 2:1 сета Каролина Вожняцки.

 

Мачът продължи повече от два часа, а шампионката се наложи с 6-3, 5-7, 6-3. За Клайстерс това бе трети триумф в заключителния турнир на WTA. От своя страна пък световната номер 1 Вожняцки претърпя втора загуба от Ким след финала на US Open преди година.

 

Клайстерс и Вожняцки предложиха страхотна битка през първия сет, който продължи близо час. Двете показаха класа от най-висока степен и трудно взимаха превес в разиграванията. Все пак опитът на Ким се оказа решителен и тя поведе в резултата след 6-3. Белгийката определено бе по-спокойна на корта и се възползва максимално добре от шансовете си. 

 

Клайстерс започна подобаващо и втория сет, взимайки гейм на 0. Силното представяне на Ким продължи и тя набързо поведе с 4-1, като в този момент изглеждаше сигурен шампион. Вместо да довърши започнатото обаче, белгийката допусна връщане на пробива и нов такъв, след който се оказа изоставаща в резултата с 5-6. Със сервис на своя страна Вожняцки нямаше проблеми и вкара мача в трети сет.

 

В заключителната част силите на световната номер 1 бяха към края си. Нееднократно Вожняцки, изненадващо за стила си на игра, се отказа да гони няколко топки, от което се възползва Клайстерс. Белгийката поведе с 5-2 гейма и впоследствие се поздрави с трофея.

 

"Най-накрая всичко завърши. По едно време си мислех, че този финал никога няма да приключи. Мисля, че феновете трябва да са доволни, защото с Каролина изиграхме страхотен двубой. И двете бяхме подготвени за мача. Не за първи път ще отбележа, че Вожняцки има много потенциал и й предстои страхотно бъдеще", коментира Клайстерс.

 

След завръщането си през миналата година Ким няма нито един загубен финал - шест титли от шест финала. За Клайстерс това е общо 40-и трофей в нейната кариера.

От своя страна Вожняцки също не спести суперлативи за съперничката си. "Ким беше фантастична и залсужено спечели. Тя игра изключително. Прекарах фантастична седмица тук, за което благодаря на всички", коментира Вожняцки.

В крайна сметка белгийката доказа, че почти няма конкуренция в женския тенис, в отсъствието на Жюстин Енен и Серина Уилямс. Вожняцки пък все още няма победа над "четирите големи" - Ким Клайстерс, Жюстин Енен, Серина и Винъс Уилямс.

 

Показателно е и, че Клайстерс има едва 14 изиграни турнира през настоящия сезон, а намиращите се пред нея в световната ранглиста Вера Звонарьова и Каролина Вожняцки съответно 18 и 21. Клайстерс завършва с пет трофея през годината, докато само Вожняцки има повече - шест.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини