Погнаха Янко Типсаревич за уредени мачове



04-11-2010 15:56 | Николай Драгиев

Турнирите в Източна Европа отдавна се славят като "съмнителни". Сега обаче от тях пропищяха дори огромните британски букмейкъри, начело с William Hill.

Сериозни съмнения паднаха върху доста срещи от турнирите за "Купа на Кремъл" и St Petersburg Open, съответно с награден фонд от 1 млн. долара и 663,000 долара.

Ръководните тела на световния тенис и анти-корупционни организации вече разследват странните обстоятелства около тези срещи.

Особено недоволни от ситуацията са на Острова, където са базирани голяма част от най-големите букмейкъри. Там драстично са снижили възможностите за залагане на даден мач, с оглед получилите се "изненади".

Така например "известен играч от Източна Европа" е загубил от латиноамериканец с доста по-задно място в световната ранглиста. Само на този двубой са били заложени 1,5 млн. паунда. Според борсата Betfair мистериозно ставките за единия са преминали в полза на другия в следствие на залози само в едната посока.

Предполага се, че става въпрос за загубата на сърбина Янко Типсаревич от Орасио Зебайос в Москва. Тогава Типсаревич и Зебайос стигат до куп обрати и в крайна сметка сърбинът губи, въпреки ниските коефиценти за негова победа, които са били първоначално поставени.

Любопитното е, че подобен развой имаше и двубой на Типсаревич седмица по-късно в Санкт Петербург. Там той загуби от Михаил Кукушкин, който също е по-малко известен от него, след като също водеше с 4:2 в третия сет.

Греъм Шарп от William Hill коментира ситуацията така: "Обикновено ние даваме на нашите играчи до 35 възможности да залагат на един мач. За Санкт Петербург обаче се наложи да даваме възможност за залози единствено на краен победител, тъй като имаше "странни" покачванията в залаганията на определени състезатели."





Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини