Как Болетиери завладя тениса



13-11-2010 11:13 | Станко Димов

Неудържим мотиватор, необикновен новатор или гений във връзките с обществеността? Прорязано с дълбоки бръчки, лицето му е доказателство за опита и за многото часове, прекарани на слънце. Големият Ник Болетиери се усмихва широко за снимка, показвайки 32 бели зъба - блестящи като неговите успехи.


Но не всички го уважават. Джон Макенроу например твърди: "Ник не разбира нищо от тенис." Един от най-известните му ученици - Андре Агаси, коментира: "Ако бях срещнал на 18 години Брад Джилбърт, щях да стана №1 в света още тогава."


НЕПРЕСТАННА БОРБА

 
Но Ник означава модерен тенис. Той измисли фразата "гони и удряй" и накара състезателите да залагат предимно на индивидуалните си качества. Създаде първата тенис академия - Ник Болетиери Академи в Брадентън, Флорида, в която идват млади таланти от цял свят. Още от детска възраст той изгражда у тях състезателен характер, оставяйки ги да играят един срещу друг в различни турнири. За да изразят по най-добрия начин стиловите си различия, децата имат на разположение 14 циментови корта на базата на военно училище.


ДОВЕРИЕ

 
Артър Аш, който стана първият чернокож победител в тениса, подсказа на татко Уилямс: "Ако искаш Винъс и Серена да станат големи състезателки, заведи ги при Ник." Бившето дете чудо Трейси Остин пояснява: "Общата черта при учениците на Ник е доверието, това е най-важният фактор в професионалния тенис. Ник знае как да накара всички да си вярват."

 

Той е търпелив и добър, но също така строг и посветен на играта. Преди всичко обаче има гениална интуиция, че тенисът става все по-силов спорт, и започва да работи в тази насока. Особено с най-младите. За тях не е задължително бащите да ги следват (както в случая с Агаси) или пък първите спонсори да ги обвързват (както стана с Мария Шарапова и Моника Селеш).


ИМЕ

 
Ник Болетиери е много повече. "Не съм виждала никога преди толкова специфични упражнения за волетата. В неговата школа за пръв път присъствах на видеоанализ на ударите. Разбира тениса и така успя да изстреля Борис Бекер. Никой не може да го бие в управлението на играчите и на марката едновременно", обяснява Умберто Риана, който от години подготвя италианеца Потито Стараче в Арецо, а преди това за десет години работеше при Болетиери в Брадентън. И заедно с добри специалисти като Хосе Ламберт и Майк де Палмър старши основаха първата академия с Болетиери, пак в щата Флорида, но в Сарасота. По това време инвестициите идваха от любители, тъй като мениджърски компании като IMG все още не се занимаваха с тенис.


ТАЙНАТА

 
Един от най-талантливите играчи в момента - италианецът Джанлуиджи Куинци, остана впечатлен от жизнеността на Ник. Неуморим въпреки своите 79 години, Болетиери успява да върши по 3-4 неща на- веднъж. Андре Агаси плачеше и си мечтаеше да прескочи прочулата се решетка на входа "Сеск Пойнт Чарли".

 

Излизането извън комплекса става рядко и се контролира изкъсо. Тенис се играе, докато осветлението угасне, тоест до 21,30 ч. Стаите в комплекса са с по четири двойни легла, за по осем деца. Дисциплината е желязна, а учениците и треньорите винаги са добре подстригани. И при всичко това Ник никога не е играл тенис. Представете си - скачал е с парашут.

 

- Ник Болетиери фокусира играта предимно върху форхенда, защото неговите първи ученици Джими Ариас и Аарън Крикщейн бяха доста слабички на бекхенд. Те се изместваха за изпълнение на форхенд дори когато съперникът целеше бекхенда им. Болетиери разказва: "Учех Ариас да бие бекхенд с две ръце". Следващите му ученици със сигурност са научили поне това.

 

- Най-големият проблем са родителите. През годините съм виждал малцина, които успяват да се справят и като треньори. В един идеален вариант трябва да водят децата си при мен с желание за работа и добро възпитание, а след това да изпълняват само родителските си функции.

 

Винченцо Мартучи
"Гадзета дело Спорт"

Превод: "7 дни спорт"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини