Сьодерлинг пречупи Лодра в шедьовър (видео)



13-11-2010 18:09 | Станко Димов

Шведът Робин Сьодерлинг е първият финалист на заключителния за сезона турнир от "Мастърс 1000" сериите в Париж. В епичен тричасов двубой, Сьодерлинг пречупи играещия на гребена на вълната французин Микаел Лодра. Битката във френската столица продължи близо три часа, а Сьодерлинг се наложи с 6-7, 7-5, 7-6.

 

Мачът започна повече от равностойно, като и двамата играчите се представяха фантастично в сервис-геймовете си, записвайки близо 90% успеваемост на първи сервис. Очаквано в подобни ситуации възможности за пробив нямаше и се стигна до тайбрек, спечелен от Лодра със 7-0 точки.

 

Нищо на корта не се промени и през втория сет. Двамата взимаха сравнително лесно подаванията си и всичко вървеше към втори тайбрек. При 5-5 обаче Сьодерлинг се възползва от моментно колебания в подаването на французина и осъществи първия пробив мача, който затвърди в ответния гейм, изравнявайки резултата - 1:1.

 

Окрилен от развоя на мача шведът проби в началото на третия сет и се виждаше сигурен финалист. След много битка и няколко впечатляващи излизания на мрежата, Лодра намери сили да върне пробива и изравни резултата.

 

В крайна сметка равновесието на корта вещаеше само едно - тайбрек в третия сет, който да определи и първия финалист в турнира. Неизбежният 13 гейм дойде, а в него Сьодерлинг наложи волята си и вдигна победоносно ръце. Изумителното е, че шведът спаси и три мачбола в края на срещата.

 

"Беше изключителен двубой. Може би не най-красивият, но съм щастлив че победих. Тенисът е игра преди всичко в съзнанието на играчите, тъй като всеки на практика може да се научи. Психическата настройка решава почти всичко," сподели Сьодерлинг след срещата.

 

"Ще излъжа, ако не призная, че съм бесен на себе си и много разочарован. Не направих нищо грешно, но загубих. Трябва да гледам позитивите: победих Джокович и Иснър, а също и Давиденко. Тайбрекът понякога е лотария," коментира загубилият Микаел Лодра.


Вторият финалист в турнира ще бъде Гаел Монфис, който по подобен начин надви Роджър Федерер със 7:6, 6:7, 7:6.

 

"Имах чудесен сезон, що се отнася до Големия Шлем и турнирите от Мастърс 1000. Играх два полуфинала в тази серия, сега и финал. Липсва ми титлата, но се надявам да го сторя този път," сподели още Сьодерлинг, който може да стане първият швед с титла от Мастърс 1000 след Томас Енквист през 2000 г.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини