След 5 мачбола: Монфис спечели "руската рулетка" с Федерер



13-11-2010 21:20 | Николай Драгиев

В спиращата дъха драма първата ракета на Франция Гаел Монфис победи Роджър Федерер в полуфиналите на "Мастърс 1000" в Париж. Местният любимец надви швейцареца с 7:6(7), 6:7(1), 7:6(4) след близо три часа игра. На всичкото отгоре Федерер изтърва пет мачбола и за N-ти път този сезон се провали, едва на крачка от важна победа.

А тя бе първа на Монфис от шест мача срещу бившия номер. Така в спор за трофея в зала "Берси", Монфис, който бе видимо изтощен от двубоя ще срещне Робин Сьодерлинг. Шведът води с 2:0 победи срещу Монфис, а последната дойде преди седмица в Базел


През този сезон Федерер записа горчиви поражения след пропуснат мачбол срещу Маркос Багдатис, Томаш Бердих и най-вече Новак Джокович в полуфиналите на US Open. Загубата бе и "фатална" 13-а през настоящата кампания на ФедЕкспрес. Въпреки това той регистрира най-доброто си постижение в "Берси", тъй като не бе достигал до полуфинал до момента.

 

Гаел Монфис пък е в най-силния период от своята кариера. Само в последните два месеца, той игра финал в Токио срещу Надал, след това триумфира на турнир в Монпелие, а сега  има шанс да грабне и титла в Париж.

 

Самата битка между Федерер и Монфис предложи истински гладиаторска битка.

 

Първият сет бе титаничен. Монфис изигра може би най-добрите свои шест сервис гейма през сезона, пласирайки невероятните 82% първи начален удар. Така той не даде дори точка за пробив на Федерер, който спаси три такива, преди да се стигне до тайбрек.

В него ситуацията бе равностойна до 5:5 точки. Тогава Федерер изгуби спечелено разиграване, което щеше да му даде сетбол. Малко по-късно той допусна още един лек пропуск и отстъпи с 5:7. Така всички в "Берси" повярваха, че техния любимец ще успее да победи бившия номер 1 за първи път от шест мача.

Втората част бе не по-малко любопитна. В самото й начало, Монфис спаси точка за пробив с ас и тя бе последната такава преди втория пореден тайбрек. За разлика от първия сет, Федерер пласира не 11, а четири аса, но пък бе доста по-стабилен при разиграванията. Той направи едва 5 непредизвикани грешки за 13 гейма.

Така в самия тайбрек Монфис почти не вкара първи сервис и стана жертва на безгрешната игра на швейцареца, който се наложи със 7:1.

Решителният трети сет бе още по-величествен и от предишните два. В него имаше всичко, а най-вече драма и напрежение. Кулминацията бе при 6:5, когато Федерер пропусна цели пет мачбола. Преди това той водеше с 3:0, но при 4:2 изтърва своя пробив аванс.

В логичния трети тайбрек, Монфис, който игра почти през цялото без първи сервис, се възроди под бурните аплодисменти на публиката. В същото време Федерер зареди грешка след грешка и отново допусна да бъде победен, след като е имал възможност да приключи мача в своя полза и го е деляла само една точка от това.

Със 7:4 точки Монфис все пак стигна до победата, която е най-големия успех в кариерата му. В неделя той ще спори с Робин Сьодерлинг за титлата, като и двамата нямат успех на турнир от Мастърс 1000 досега.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини