Сьодерлинг е новият №4 след титла в Париж (видео)



14-11-2010 17:35 | Николай Драгиев

Робин Сьодерлинг спечели най-голямата титла в кариерата си, след като триумфира на "Мастърс 1000" в Париж. Той победи с 6:1, 7:6(1) Гаел Монфис за само 77 минути игра в двубоя за титлата. Така от понеделник шведът ще бъде на четвърто място в световната ранглиста, а Анди Мъри ще отстъпи до пета позиция.

 

Триумфът дори за шведа с каменно лице бе наистина емоционален. Той се срина на корта след последната точка и нетипично за него не спираше да се усмихва. Разбира се Сьодерлинг посети своя щаб, където бе поздравен от треньора си Магнус Норман и годеницата си Джени Мостьом.

 

По пътя си към успеха Сьодерлинг победи силни играчи като Жил Симон, Станислас Вавринка, Анди Родик и Микаел Лодра. Финалистът Гаел Монфис също направи впечатляващи победи над Фернандо Вердаско, Анди Мъри и Роджър Федерер. Той обаче за пореден път се провали във финален мач. Миналата година той бе победен от Новак Джокович отново в зала "Берси".

 

"Да поздравим Гаел. Да биеш Федерер е наистина трудно, от опит го знам. Тежко е да загубиш два поредни финала. Тук в Париж и аз съм го изпитвал (загубите са на Ролан Гарос). Благодаря на всички от семейството ми. На Магнус и на моята прекрасна приятелка," коментира щастливият шампион, който обяви този турнир и Ролан Гарос като любимите му състезания.

 

В самия двубой, за втора поредна седмица след Базел, Сьодерлинг буквално помете Монфис от корта. Шведът нанасяше като чукове своите удари срещу Монфис, който не знаеше как да се справи с мощта на своя опонент. Първият сет приключи за 26 минути и бе спечелен с категоричното 6:1 от новия номер 4 в света.

 

Втората част бе сравнително равностойна, а Монфис направи всичко възможно, но силите му стигнаха едва до тайбрек. Там Сьодерлинг отново бе безпощаден и го отнесе със 7:1 точки.

 

През този сезон Сьодерлинг има 56 победи и 20 загуби. Той спечели титла и в Ротердам, преди да загуби финалите на Ролан Гарос, Бащад и Барселона.

 

Финалистът Гаел Монфис призна, че все нещо не му се получава в двубоите за титлата. "Аз съм в процес на израстване. Когато стане въпрос за финали, все нещо не е както трябва. В днешния мач също бе така, въпреки че пробвах да сменя тактиката си. Също така бях доста уморен след мача с Федерер и може би това се отразни," коментира той.

 

Така двамата тенисисти сложиха край на наистина впечатляващия турнир в Париж, който донесе няколко изумителни тенис битки. В отсъствието на световния номер 1 Рафаел Надал, надпреварата така и не изгуби своя блясък. В течение на седмицата Роджър Федерер направи няколко страхотни срещи, а полуфиналите Монфис - Федерер и Сьодерлинг-Лодра бяха истинско украшение.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини