Играчите срещу ATP: Ще има ли по-кратък сезон?Играчите срещу ATP: Ще има ли по-кратък сезон?
Свързани новини
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
16-11-2010 19:44 | Станко Димов

11-месечният сезон в ATP завършва другата седмица край река Темза в Лондон, където се събират водещите играчи за финален турнир. Всички те се надяват, че в бъдеще сезонът ще бъде съкратен. Необичайно, тази година в Лондон ще излязат "истинските" Топ 8 - всички от които са оцелели в тежките условия на сезона, разпростиращ се из всички точки на Планетата.

 

Водени от Роджър Федерер, водещите играчи настояват за по-къс сезон, като за тази цел ще има специална среща през следващата седмица, на която се очаква сезонът да бъде редуциран с 2 или 3 седмици.

 

За разлика от сезона при жените (WTA), чийто край настъпва в края на октомври в Доха, мъжете имат далеч по-малко време за възстановяване. Новак Джокович на пример, който ще играе финал за Купа "Дейвис" в началото на декември, ще има не повече от 3 седмици за възстановяване, преди всичко да започне отначало.
Очаква се промените, които ще бъдат гласувани в идните дни, да влязат в сила при направата на календара за 2012 и 2013 години.

 

"Има идея за намаляване с 2 или 3 седмици, което на теория няма да окаже сериозна влияние върху календара. Затова ще бъда изненадан, ако исканията на играчите се изразят само в това", сподели шефът на ATP Адам Хелфант.

 

"Не мисля, че някога ще постигнем единодушие, защото всеки от играчите има своите собствени виждания за това как трябва да изглежда календара. Все пак обаче мисля, че ще излезем от срещата с борда на директорите постигнали консенсус, който да балансира нуждите на играчите и организаторите на турнирите", каза още Хелфант.

 

Американецът Анди Родик, който миналата година не игра в Лондон заради контузия призова, заключителният турнир да бъде непосредствено след "Мастърса" в Париж. Новак Джокович и световният номер 1 Рафаел Надал пък смятат, че календарът трябва да бъде съкратен още повече.

 

"От Париж директно в Лондон - да, това е опция", каза Хелфант. "Към момента не сме водили разговори с играчите за промяна на ангажиментите им. Разговаряли сме само, да направим календара малко по-поносим. Този въпрос от доста време е проблемен, така че наистина трябва да го обсъдим", каза още босът на ATP.

 

Федерер, който в Лондон ще се изправи в една група срещу екзекутора си от "Ролан Гарос" Робин Сьодерлинг, испанеца Давид Ферер и местния фаворит Анди Мъри заяви наскоро, че е време за промяна.

 

"Трябва да изместим календара назад. Четири седмици почивка просто не са достатъчни", каза Федерер преди дни в Париж, където стигна до полуфинал.
Коментари
Турнир: Guangzhou International Women′s Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Гуанджоу, Китай
Настилка: Твърда
Награден фонд: $250,000

Official Website | Livescore
Турнир: Toray Pan Pacific Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Токио, Япония
Настилка: Твърда
Награден фонд: $799,000

Official Website | Livescore
Турнир: Korea Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Сеул, Корея
Настилка: Твърда
Награден фонд: $250,000

Official Website | Livescore
Турнир: Moselle Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мец, Франция
Настилка: Зала
Награден фонд: €561,345

Official Website | Livescore
Турнир: St. Petersburg Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Санкт Петербург
Настилка: Твърда
Награден фонд: $1,151,110

Official Website | Livescore
Други новини