Една различна дефиниция за успех



19-11-2010 11:25 | Николай Драгиев

Четири титли, включително трофей от Големия Шлем, може да са достатъчни за повечето играчи, но Роджър Федерер далеч не е обикновен играч...

Бившият номер 1 обаче е напълно съгласен с мнението на друга легенда - Пийт Сампрас, който казва: "Всяка година с трофей от Големия Шлем, е страхотна година."

Федерер стартира тъкмо по този прекрасен начин 2010 г. Той победи Анди Мъри на Australian Open, с което вече има 16 трофея от Шлем. "В Мелбърн, аз играх може би най-добрия тенис на моя живот," спомня си ФедЕкспрес.

Неприятна инфекция извади Роджър от силния турнир в Дубай през февруари, а оттам тръгнаха и лошите дни. Той не успя да защити титлите си от "Ролан Гарос" и Уимбълдън, губейки на четвъртфинал съответно от Робин Сьодерлинг и Томаш Бердих. Така той не успя да стигне до финал на свещената трева в Лондон за първи път от 2002 г.

Загубата на "Ролан Гарос" обаче сложи край на някои от най-впечатляващите постижения на Роджър. Той прекъсна серията си от 23 поредни полуфинала на турнирите от топ 4, а освен това остана само на една седмица от рекордьора по седмици начело на ранглистата - Пийт Сампрас. Федерер има 285 седмици като лидер.

"Рафа напълно заслужава да бъде номер 1. Все пак той спечели три от четирите най-големи турнира. Ако аз играя добре обаче, няма никакво съмнение, че мога да му се противопоставя и дори да го изместя от върха в ранглистата," категоричен е швейцарецът.

Въпреки че спечели титлата в Синсинати, Федерер не успя да стори същото на US Open. Там той за пореден път през годината, не успя да се възползва от мачбол в своя полза срещу Новак Джокович на полуфинал. В предишните два случая през годината - в Индиън Уелс и Маями, той се провали срещу Маркос Багдатис и Томаш Бердих.

През сезон 2010 Федерер прибави и нов, доста важен член към екипа си - бившият треньор на Пийт Сампрас Пол Анакон. Опитният американец се счита, че ще подобри тактическата подготовка на Федерер. Анакон ще си партнира с дългогодишния наставник на Роджър - Северин Люти.

Краят на сезона е обещаващ за Федерер. Финал в Шанхай, титли в Стокхолм и Базел пък го изведоха на четвърто място във вечната класация по най-много спечелени трофеи. Пред него са само Джими Конърс, Иван Лендъл и Джон МакЕнроу.

В сравнение с предишни мои сезони, то 2010 може би не изглежда толкова впечатляващ. Можеше да бъде много по-добре, но можеше и да е по-зле. Само един играч в света не би бил доволен от моите резултати," с усмивка обобщава Федерер.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини