Пьотр Вожняцки: Дъщеря ми е най-добра, дори да не ви харесва



27-11-2010 13:01 | Николай Драгиев

Пьотр Вожняцки може да се смята за един от най-успешните треньори в съвременния женски тенис. Независимо от някои игрови недостатъци на неговата дъщеря Каролина той й помогна да стане главна героиня в изминалия тенис сезон. Датската принцеса постигна сериозни победи и стана първата ракета в света, изпреварвайки супер звезди като сестрите Уилямс.

 

Сега Пьотр си е поставил нова цел - дългоочакваната първа победа на турнир от Големия шлем. Пред медиите той опроверга имиджа си на деспотичен баща треньор и изтъкна готовността винаги да подкрепя своето дете.


- Дъщеря ви изкачи Олимп в тениса. В живота ви какво се промени?
- Нищо, всичко е постарому. Е, появиха се повече спонсори, повече хора следят Каролине, но от човешка гледна точка нищо не се промени. Следваме принципи, които никога не нарушаваме, независимо от парите и успехите.


- Как се справяхте с постоянното напрежение?
- Искахме винаги да побеждаваме, не ни интересуваше защитата на точките.Новата ни цел е турнир от Големия шлем и Каролина работи много сериозно. Не задава въпроси, затова всичко ни се получава.


- На кой турнир от Големия шлем има най-големи шансове?
- На всички. Тя обича да играе на трева, показа завидни резултати на твърда настилка тази година, а на червени кортове щеше да се представи по-добре, ако не беше травмата. Участвахме в Чарлстън само заради глупавите задължителни правила в женския тенис.


- Всъщност как се отнасяте към тези "глупави" правила?
- Ще дойде денят, в който авторите на тези правила ще трябва отново да се замислят. Не може организаторите на турнирите или WTA да нареждат на играча или треньора какво трябва да правят и какво не. И това касае не само топ играчите. Каролина е първата тенисистка последните години, оглавила рейтинга толкова млада. В миналото например Хингис и Каприати бяха на по 13-14 г. и участваха, в който турнир пожелаеха. Никой не им пречеше. Днес едно момиче на 14-15 г. има право да играе според мен само в 9 турнира. Какво можеш да постигнеш с 9 турнира в годината? Как да попаднеш в основната схема?


- Как ще коментирате слуховете, че дъщеря ви не е достойна за първото място?
- У нас има демокрация и всеки може да говори каквото си иска. Може да разправя, че първата ракета е лоша или добра, но не може да промени това. Вижте, тя събра 8000 точки, което си е зверски труд. На малки турнири не можеш да събереш толкова точки - тях можеш да заработиш само с победи на големи турнири, задължителни, на които всички трябва да участват. Не бих спорил и с онези, които смятат, че дъщеря ми е недостойна. Това е вече история - в момента номер 1 в света се нарича Каролина Вожняцки. Самата тя знае, че още не е достигнала Серина и Винъс Уилямс, Клайстерс, Хингис или Навратилова. Аз съм съгласен, че това са големи шампионки и ние с уважение първи им подаваме ръка. В момента ранглистата просто показва кой е играл най-добре тази година.


- Как успявате да настроите дъщеря си в трудни моменти?
- Въобще не разговаряме. Каролина познава своите сили и възможности. За мен тя е началото на нова история в тениса. Втората ни крачка е Големият шлем.

 

- Казват, че Каролина ще стане новото лице на WTA - като Шарапова и Иванович. Вие очаквате ли подобно събитие?

- Не е моя работа. Тук всичко решават играчите, зрителите и ръководството на WTA. С нея не мислим за това. Ние се занимаваме със спорт.

 

- Защо толкова често родители тренират тенисистките?
- Нашите деца са съвсем млади и е важно да бъдат наглеждани. Самият аз не съм тенисист, затова с нас винаги работи и треньор, който ни помага в техниката. В момента с нас е треньорът на "Адидас" Свен Грьонефелд, който вижда онова, което на мен ми убягва.

 

7sport.net




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини