След три часа магичен тенис: Рафа Надал заслужи финал



27-11-2010 19:30 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Рафаел Надал увенча изключителния си сезон с финал на заключителния ATP World Tour Finals в Лондон, където мерят сили най-добрите осем в света. Испанецът победи Анди Мъри след 3 часа и 11 минути качествен тенис с резултат 7:6(5), 3:6, 7:6(6). По този начин той очаква в неделния финал Роджър Федерер. Това ще бъде дебют на Надал във финал на заключителния Мастърс, тъй като досега бе достигал два пъти полуфинал.

 

Пред препълнената зала "02" в Лондон, 17 500 души видяха тенис от друга планета, който бе достоен за ранга на състезанието. За играта си похвала заслужава и Анди Мъри, който макар за пореден път да преклони глава пред Матадора, показа че е играч, който има сили да съперничи на Надал и Роджър Федерер. Не липсваше и драма, тъй като Надал пропусна два мачбола и бе много близо до това да напусне корта победен.

 

"Това бе страхотен двубой. С тази си игра Анди Мъри ще спечели много турнири от Големия Шлем. В решителния тайбрек просто чаках своя шанс, тъй като той играеше страхотно. Изиграх един от най-добрите мачове в кариерата си. С оглед на представянето ми миналата година, това е повече от сбъдната мечта," сподели Рафаел Надал след срещата.

 

Първият сет от двубоя бе дяволски изравнен като представяне на корта. След 12 безпроблемни гейма за сервиращия, логично се стигна до тайбрек. Първият сервис на Мъри обаче го изостави в този момент и Матадора бързо се възползва. Освен всичко Надал приключи тази част с красиво воле за 7:5. По-агресивният все пак логично надделя.

 

С началото на втората част Надал пропусна две точки за пробив и след като не наказа Мъри, можеше да плати висока цена оттук до края на двубоя. От 3:3 гейма, на корта имаше само един тенисист и това бе британската надежда номер 1. Невероятни изпълнения от бекхенд на Мъри, както и леки грешки на Надал в крайна сметка доведоха до сет за Мъри с 6:3.

 

Както можеше да се очаква Надал започна по-добре третата част и бързо взе пробив аванс. Всичко вървеше по ноти до 5:4, когато световният номер 1 трябваше да затвори срещата. Благодарение на изумителен минаващ удар от бекхенд, Мъри върна пробива и хвърли в екстаз залата. Гейм по-рано Надал бе изпуснал и мачбол при сервис на британеца.

 

Логичният тайбрек също бе драматичен. Летящо бе началото за Мъри, който поведе с 3:0 след магични изпълнения. Вместо да докара нещата до 5:0 точки със своя начален удар, Мъри глупаво върна испанеца в мача, а това е позиция, от която той не прощава.

 

При 5:5 точки Надал изигра великолепно контрапие и тръшна на земята Мъри. Това значеше мачбол, който обаче за втори път бе спасен от световния номер 5. При третата възможност за Надал обаче, нямаше кой да спре Рафа и той приключи двубоя с мощен форхенд.

 

Финалната среща Федерер - Надал започва в 19,30 часа българско време в неделя.

 

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини