Тод Мартин: Вторият сервис на Надал ще реши мача28-11-2010 13:28 | Николай Драгиев

Двукратният финалист на турнири от Големия Шлем Тод Мартин подготви специален анализ за решаващите фактори в битката между Роджър Федерер и Рафаел Надал в днешния финал на ATP World Tour Finals.

1. В своя полуфинал срещу Джокович, Федерер игра наистина атрактивен и много агресивен тенис. След толкова години в играта той знае, че това е най-добрият му шанс да надиграе Надал. Няколко са основните начини, по които може да го стори: в определени случаи той има нужда от сервис-воле, особено когато сервира на бекхенда на Надал, освен това трябва да бъде агресивен със своя бекхенд, който Надал ще тества през целия мач. Също така Федерер трябва да завършва точките на мрежата, както той напоследък все по-често прави.

2. Вторият сервис на Надал ще най-вероятно ще реши мача. В исторически план той много ефективно търси бекхенда на Федерер от него, а след това го наказва с мощния си форхенд. Така че Федерер няма избор и трябва да бъде агресивен при бекхенд ретурите, а от форхенд дори повече. Кортът в Лондон не позволява голям отскок на топката, което е в полза на Федерер. Така Надал няма да може да се възползва от типичните за него отскачащи много високо топки, които толкова тормозят Федерер.

3. Надал на клей, че дори на хард и трева, си позволява да е вариативен в играта си и да атакува постоянно. Настилката в Лондон не му помага, каквото предимство той получава на кортовете на открито. Надал просто не може да си позволи много разигравания на голяма скорост. Трябва да направи всичко възможно да предотврати това. Твърде много удари с висока скорост ще дадат възможност на Федерер да намери добър ритъм и свобода да поема обосновани рискове, каквито е свикнал да предприема в цялата си кариера.
Коментари
Турнир: Ladies Championship Gstaad
Категория: Друг
Място на провеждане: Гщаад, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: $250,000

Official Website | Livescore
Турнир: Bucharest Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ
Настилка: Клей
Награден фонд: $250,000

Official Website | Livescore
Турнир: SkiStar Swedish Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Бостад, Швеция
Настилка: Клей
Награден фонд: €561,345

Official Website | Livescore
Турнир: Croatia Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Умаг, Хърватия
Настилка: Клей
Награден фонд: €561,345

Official Website | Livescore
Турнир: Hall of Fame Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Нюпорт, САЩ
Настилка: Тревна
Награден фонд: $623,710

Official Website | Livescore
Други новини