Федерер превзе трона в Лондон - вижте драмата по геймове



28-11-2010 21:18 | Станко Димов

Роджър Федерер спечели последния за сезона турнир в Лондон. На финала швейцарецът се справи с най-големия си опонент - световния номер 1 Рафаел Надал с 6-3, 3-6, 6-1. Очакваният с огромен интерес сблъсък бе най-добрият възможен завършек за сезон 2010.

 

Пред повече от 17 000 в О2 Арена Федерер ясно показа, че няма никакво намерение да се задоволява с второто място в света. Успехът за швейцареца има и исторически характер. За Роджър това е пета титла от последния турнир - толкова, колкото имат легендарните Иван Лендъл и Пийт Сампрас.

 

НЕСТОР И ЗИМОНИЧ СПЕЧЕЛИХА ТУРНИРА НА ДВОЙКИ

 

РАФАЕЛ НАДАЛ - РОДЖЪР ФЕДЕРЕР 3-6, 6-3, 1-6

 

"Трябва да играя агресивно. Надявам се днес да бъде моят ден", каза Федерер секунди преди да излезе на корта.


"Малко съм изморен. Най-трудното нещо днес ще бъде да се справя с моя съперник, а не умората. Роджър играе страхотно, ще ми бъде много трудно да го победя. Той е страхотен човек и за мен винаги е било удоволствие да играя с него", сподели от своя страна Надал.


ПЪРВИ СЕТ:

 

Надал спечели жребия и избра да посреща:

1:0 Федерер започна по отличен начин мача - с гейм на 0.  


1:1 Надал отвърна на удара и на свой ред взе гейм на 0.  


2:1 Роджър спечели с лекота и втория си сервис гейм. Много силно начало на мача за швейцареца.


2:2 Надал изравнява резултата. До момента прави впечатление, че Федерер играе изключително агресивно при втория сервис на испанеца. Засега неуспешно.


3:2 Федерер взима нов гейм на нула след няколко убийствени бекхенд уинъра. За три гейма Рафа е взел само една точка при сервиса на швейцареца.

 

3:3 Страхотен гейм, най-добрия от началото на мача. Двамата направиха няколко брилянтни разигравания. В крайна сметка Рафа взе подаването си на 15.  

 

4:3 Играта на котка и мишка продължава. Рафа започна отлично в гейма и поведе с 0:30. Нищо повече обаче. Последваха 4 добри сервиса на Федерер и швейцарецът отново излезе напред в резултата.

 

5:3 ПРОБИВ! Федерер направи решителна крачка към първия сет. След няколко убийствени бекхенда на швейцареца, Рафа бе прекършен и напълно заслужено Роджър стигна до пробив.

 

6:3 Безпроблемен сервис гейм за Федерер, който взе първия сет с 6:3. Един пробив се оказа достатъчен на Роджър, който е на сет от титлата в Лондон. Федерер спечели 100% от точките на свой първи сервис, 63% на втори и закова 3 аса. Шест от седем излизания на мрежата за Федерер бяха успешни, докато Надал дори не пробва да излезе на филето.

 

ВТОРИ СЕТ (Надал започва със сервис)

 

1:0 Надал взима подаването си на 0. Агресивна игра на испанеца.

 

1:1 Федерер отговаря с бърз сервис гейм. Швейцарецът почти не оставя шанс на Рафа да влезе в разиграване.

 

2:1 Спокоен гейм за Рафа. Бекхендът на Федерер най-накрая се пропука и това позволи на испанеца да вземе 2 лесно точки.

 

3:1 ПРОБИВ ЗА РАФА! Испанецът се възползва от колебанията в началния сервис на Федерер и поведе в резултата.

 

4:1 Надал затвърди пробива! В края на гейма Федерер загуби равновесие и неприятно падна на корта, но моментално се изправи и показа, че няма проблем да продължи мача. Много важен гейм, спечелен от Рафа.  

 

4:2 Бърз гейм на 0 за Федерер. Точно от това имаше нужда швейцареца.  

 

5:2 Надал взе подаването си сравнително лесно. Испанецът е само на един гейм от взимането на втория сет.

 

5:3 Федерер записва втори пореден безпроблемен сервис-гейм. Швейцарецът сякаш отново намери играта си и показа, че е излязал от дупката, в която се намираше в началото на сета.  

 

6:3 Рафа Надал се върна в мача! Световният номер 1 извади на показ някои от най-добрите си удари и взе подаването си, с което и сета. Страхотен тенис от испанеца през втората част.

 

ТРЕТИ СЕТ (Федерер сервира):

 

1:0 Силно начало на последната част на мача. Надал спечели първото разиграване, но след това бе зрител на лекцията на Федерер. Геймът завърши с отличен уинър от бекхенд - ураът, с който швейцарецът взе първия сет.  

 

1:1 Надал изравнява резултата след фамозен гейм. Испанецът отговори подобаващо на предивикателството и на свой ред записа няколко впечатляващи точки, последната от които с убийствен удар по правата.  

 

2:1 На корта става все по-интересно. Федерер и Надал се надпреварват кой ще запише по-бърз сервис гейм, гарниран с удари достойни за всеки един учебник по тенис. Сега бе на ред на Федерер.  

 

3:1 ПРОБИВ ЗА ФЕДЕРЕР! Унилален гейм за швейцареца! Надал започна стабилно и по нищо не личеше, че може да изпусне подаването си. Рафа дръпна бързо с 40-15 и бе само на точка от изравняване на резултата. В този момент обаче Федерер вдигна оборотите и след няколко страхотни точки обърна гейма.

 

4:1 Много важен сервис-гейм за Федерер, с който пробивът бе затвърден. Въпреки, че се стигна до равенство 40:40, световният номер 2 не се поддаде на напрежението и след два страхотни първи сервиса взе гейма. Роджър е само на два гейма от рекордна 5 титла от заключителния турнир на ATP. Какъв ще бъде отговорът на Рафа? 

 

5:1 ВТОРИ ПРОБИВ ЗА ФЕДЕРЕР! Швейцарецът до голяма степен реши мача. Рафа Надал явно се поддаде на напрежението и по никакъв начин не успя да се противопостави на добрата игра на Роджър!

 

6:1 ФЕДЕРЕР Е НОВИЯТ ШАМПИОН В ЛОНДОН! Швейцарецът взе безпроблемно последния си сервис гейм и си осигури 5-та титла от заключителния турнир за сезона. Страхотен завършек за сезона за Федерер, който ясно показана намеренията си да се върне на върха догодина. Страхотен за завършек на сезона за швейцареца. От своя страна Надал, въпреки поражението изпраща супер успешна година, в която спечели 7 титли, 3 от които в турнири от Шлема. За триумф в турнира на 8-те най-добри обаче Рафа ще трябва да почака поне година.  

 





Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини