Новата надежда на България



17-12-2015 17:10 | Tennis24.bg

Чува ли ли сте за момче, което кръстосва света, за да представя България по възможно най–престижен начин? Адриан Андреев е само на 14 години, но е повече от страхотен тенисист. Бих казал момче с огромен талант, което заслужава да знаем малко повече за него от това, което се пише в интернет. Този сезон бе най–силният в кариерата му, защото той дебютира в турнирите за 18-годишни, спечели единствения златен медал на Европейски младежки олимпийски фестивал. Освен това спечели много важни титли, които му донесоха едно много добро класиране за дебютант и за едно 14–годишно момче.

Няма да изреждам всички титли, финали и победи. Макар и на тази крехка възраст, той има много поводи за гордост. Още от най-ранно детство печели престижни турнири на международно ниво. На 12 години Андреев печели турнира в Градинян, Франция. Този турнир е със сериозна история и е считан за един от най-силните в света в тази възрастова група! Доказателство за престижа, с който се ползва този турнир е списъкът с бивши шампиони, в който са вписани имената на Томаш Бердих, Фелисиано Лопес, Жустин Енен и други големи имена в световния тенис. Вече сами може да прецените колко е важен този турнир за всеки подрастващ тенисист, щом има шампиони от подобен калибър. Григор Димитров е единственият българин печелил този турнир преди Адриан. Може би единственият турнир, който Ади все още не е спечелил и се слави също с изключителен престиж е "Ориндж Боул". Отново Гришо е един от българските ни тенисисти печелили турнира във Флорида. След като тогава 15-годишният Григор вдига титлата той казва: "Винаги са ми казвали, че който спечели "Ориндж Боул" е много добър състезател, така че съм щастлив и по тази причина". Но Адриан има достатъчно време да добави и тази престижна титла в кариерата си, като се има предвид, че е на 14, а в турнира се играе в различни възрастови групи до 18-годишна възраст. Разбира се, турнирът в Градинян е само един от многото големи турнири спечелени от Андреев. Той има много важни титли от различни турнири по цяла Европа!

Ето, че стигнахме до най-успешната година в кариерата му, а именно 2015. Той започва много силно сезона и първата титла не закъснява – през март печели турнир за юноши до 14 години от първа категория в Сент-Женвиев-де-Боа (Франция) по безапелационен начин. Той не губи нито един сет в петте си мача по пътя към титлата, а на финала разгромява представителя на домакините Александър Доан Ван с 6:1, 6:1. След победата българинът казва: "Много съм щастлив. Мисля че бях по-добър и заслужено спечелих титлата на сингъл. Чувствах се спокоен и уверен през целия турнир. Не мога да кажа, че това е най-големият ми успех до този момент, но със сигурност турнирът беше много силен". Този спечелен турнир му осигурява изкачване от 7-мо до 3-то място в европейската ранглиста в своята възраст.

След това печели втори пореден турнир – този в Майа (Португалия). На финала побеждава с 6:1, 6:3 испанеца Николас Алварес Верона, като не загубва нито сет в шестте си мача, а в два от тях дори не дава гейм на съперниците си. Освен трофея на сингъл той вдига и трофея на двойки в тандем с италианеца Филипо Морони. Те побеждават в оспорван финал поставените под номер 1 - Джак Дрейпър (Великобритания) и Александър Згировски (Беларус) с 1:6, 6:1, 10:8.

След тези турнири достигаме до първите за кариерата му международни турнири до 18-годишни – тези в Пловдив и Хасково, които са от 2 -ра категория. Не постига нещо сериозно в турнирите на българска земя. В Пловдив губи в първия кръг от Стефан Миличевич (Сърбия) с 4:6, 2:6, а в Хасково постига първата си победа в тази възрастова група, побеждавайки Максимилиан Гатев (Швейцария), превръщайки се в единствения български представител, продължаващ във втория кръг. Но там допуска загуба от руснака Алексей Алешчев с 2:6, 1:6. След това завоюва трета титла за сезона, печелейки турнира до 14 години в Букурещ (Румъния). На финала той надиграва с 6:4, 7:5 Филип Кристиян Джиану (Румъния). Българинът получава своя трофей лично от румънската легенда Илие Настасе. Този успех го изкачва до 2-ра позиция в европейската ранглиста във възрастова група до 14 години.

Следва един от най-големите успехи в кариерата му. Единствен той печели златен медал за България на Европейски младежки олимпийски фестивал в Тбилиси (Грузия). На финала се налага над първия поставен Ишай Олиел (Израел) с 4:6, 6:4, 6:1. "Много съм щастлив, защото успях да играя най - добрия си тенис и то в толкова важен мач срещу съперник от толкова висока класа", сподели шампионът за сайта на БФ Тенис. Израелският му противник е под №88 в света при 18-годишните и миналогодишен победител на престижната надпревара за подрастващи "Ориндж Боул", спомената по- горе. Наум Санчес, треньорът на Андреев, който получи възможност да бъде близо до Адриан благодарение на усилията на БФ Тенис и Българския олимпийски комитет, сподели: "Невероятен мач. Поздравявам цяла България с този успех". За съпоставка българинът тогава не бе влязъл в ранглистата за 18-годишни!

Последва нов върхов момент в кариерата на Адриан Андреев – печели два поредни турнира до 18 години и влиза в световната ранглиста за тази възраст! На финала в Испания 14-годишният ни талант се наложи с 6:3, 7:5 над 17-годишния бразилец Гийерме Осорио. За Ади това е пета титла за годината от международни състезания в различни възрастови групи, сред които и златния медал от Европейския младежки олимпийски фестивал в Грузия. Майката на Андреев казва: "Много сме щастливи, беше трудно, защото всички съперници изглеждаха много по – големи от него… На фона на съперниците, този успех е страхотен". Също така допълва, че полуфиналът срещу Макс Стюърт (Великобритания) е бил изключително зрелищен и оспорван. Срещата продължава повече от 4 часа, като Адриан надделява със 7:6(2), 1:6, 6:2! "За Ади беше голямо предизвикателство да играе срещу Стюърт. - добавя тя - Той винаги се стреми към победа над най – силните и на най – добрите и не се страхува да се изправи срещу никого. Мачът беше много вълнуващ и напрегнат… Дори един от геймовете продължи поне 30 минути! И на двамата им беше еднакво трудно да спечелят дори точка и трябваше буквално да правят чудеса". Тя казва, че въпреки дългия двубой, Адриан е бил достатъчно свеж за участието си във финала и е в много добра физическа форма. Тя също разкрива, че синът ѝ е получил "уайлд кард" за участие в турнир за мъже от сериите "Фючърс", но заради участието си на финала е пропуснал срока за записване.

И така, достигаме до последната титла на Ади за сезона. Както казах, тя е втора поредна при 18- годишните – триумф в Мохамедия (Мароко). Четиринадесетгодишният ни тенисист надиграва на финала португалеца Салвадор Бандейра с 6:3, 6:3. След успеха българинът признава, че най–трудният му мач е бил на 1/4-финалите, когато трябва да играе три сета срещу първия поставен Влад Данку (Румъния). Двата турнира, които печели са от 4 – та категория, известна като G4 в календара на Международната тенис федерация. Адриан разкрива, че е взел решение да участва в надпревари за 18 – годишни от малко по високо ниво, за да може да привикне към играта в тази възрастова група. През 2016 той ще се стреми към победи само в мачове от категории 1 – ва и "А", като основната цел е участие в юношеския Уимбълдън.

Ади изигра още един турнир също до 18–годишни, също от категория G4, но отпадна в първия кръг от Саймън Кър (Ирландия). Аз лично отдавам тази загуба на дългия и тежък сезон, който проведе Адриан. Така резултатите му до 18–годишна възраст са 12 победи на 5 загуби, а най–добрия му ранг е 464, постигнат на 30 ноември. Припомням, че той никога досега е нямал ранг до 18–годишните, т. е. това и първият му сезон в тази възрастова група. За едно 14-годишно момче е повече от добре, при положение, че дебютира.

Ако ви е станало интересно и по някакъв начин искате да се свържете с него, изобщо недейте да пробвате. Майката на тенисиста, Марияна Савова, споделя, че той няма нито мобилен телефон, нито Фейсбук и е изцяло съсредоточен в работата си на корта.

Да му пожелаем още повече успехи през следващата година, да постигне целите си да играе на юношеския Уимбълдън, а защо не и да го спечели!

Автор: Димитър Беловски
(Коментарът е част от конкурса на Free Media Group, част от която е и Tennis24.bg. Подробности за конкурса може да намерите ТУК)

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини