В класика: Федерер взе съвършената победа над Надал



28-11-2010 21:19 | Николай Драгиев

Роджър Федерер е шампионът от ATP World Tour Finals в Лондон. Швейцарецът надигра категорично световния номер 1 Рафаел Надал с 6:3, 3:6, 6:1 за 97 минути игра. По този начин Федерер взе рекордна пета титла от заключителния турнир на осемте най-добри, което го изравни във вечната ранглиста с Иван Лендъл и Пийт Сампрас по този показател.

 

Федерер демонстрира перфектен тактически план в опита си да надиграе най-добрия играч на планетата през 2010 г. Швейцарецът бе по-агресивен отвсякога, бекхендът му работеше невероятно, а пласирането на сервиса му бе прецизно пласиран до последния сантиметър. Всичко това събрано накуп, плюс удобната настилка дадоха предимство на Федерер, който блестящо се възползва от шанса си.

 

Като равносметка Надал има седем титли от девет финала през годината, Федерер остава с пет от девет. Шампионът в Лондон Федерер, който загуби само сет по пътя към трофея, прибира 1,6 млн. долара и 1500 точки за ранглистата. В общата сметка Надал води на Фед с 14:8. За Надал остава разочарованието, че не успя да прибави последния най-значим трофей към сметката си. За последно испанец бе печелил заключителния турнир през 1998 г., когато това стори Алекс Кореча.

 

От Уимбълдън насам Федерер може да се счита като играчът в най-силна форма във втората половина от сезона. Той спечели 34 от последните си 38 двубоя, с което увеличи броя на спечелените титли в кариерата си до 66. Дори и тази му форма обаче не успя да попречи на Надал да завоюва кариерния "Голям Шлем", печелейки US Open.

 

Днешният сблъсък на двамата най-добри тенисисти в света за последните пет години, бе на изключително ниво както като игра, така и като тактически подход. Планът "анди Надал" на Федерер, който той подготвя от доста време насам, най-после проработи. Разбира се част от причината за този триумф може да бъде отдадена и на новия му треньор Пол Анакон. Самият мач продължи едва 97 минути, което най-вероятно е рекорд в кариерата на Надал за трисетова среща.

 

Това разбира се се дължеше на играта на Федерер, който много рядко си позволяваше разигравания над пет удара. Феноменално пласираният му сервис пък направи непосилно за Надал да атакува от ретур. След равностойни първи седем гейм, Федерер проби за 5:3, след като направо зашемети Надал с учудващо стабилния си бекхенд в този двубой.

 

Вторият сет бе типичен и за двамата. Федерер допусна обичайния си спад, който се изрази в почти липсващ първи сервис, докато Надал натисна газта. Испанецът проби за 3:1 и оттам нататък не бе проблем за него да изравни сетовете - 6:3.

 

В третия сет Федерер изигра два гейма на изумително ниво и поведе с 2:1. Това показа на Надал, че шансовете му действително не са големи, ако опонентът му продължава в този дух. Пробивът не закъсня, а оттам до края бившият номер 1 бе безапелационен - 6:1.

 

Статистиката също показа превъзходството на Федерер. Той осъществи 31 уинъра срещу скромните 11 за Надал. Непредизвиканите грешки бяха 19 за Надал и 22 за Федерер, който накара дори непоколебимия Рафа да греши, особено при минаващите удари. На първи сервис Федерер закова 93% или само три загубени точки. Но най-важният компонент, точките за пробив на сервис на Надал - три от три за Федерер.

 

"Наистина се забавлявах през цялата седмица в Лондон. Миналата година турнирът пожъна огромен успех и съм повече от щастлив. Изказвам големи комплименти за моя съперник днес Рафа Надал. Знам, че няма да разваля ваканцията му с триумфа тук, защото той направи впечатляващ сезон, за какъвто всеки тенисист мечтае. Рафа се справи добре не само в Лондон, а през цялата година", сподели след триумфа новият шампион.

 

Ако обаче си мислите, че това е краят на двубоите Федерер - Надал за годината, грешите. Двамата ще играят поне още два пъти през декември, макар и за благотворителност. Първата среща ще бъде на 21 декември в Цюрих, а втората на следващия ден в Мадрид.

 

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини