Елизабет Данаилова мечтае за Големия шлем



24-12-2015 16:27 | Любомир Тодоров

Тенисистката Елизабет Данаилова получи наградата си от „Тингер” за най-добър млад спортист на България за месец ноември в допитването на Viasport.bg.

Церемонията мина в магазина на българския производител на спортна екипировка на ул. „Сребърна” 15 в София. 17-годишната софиянка разказа по-подробно за себе си, своите амбиции и какво й предстои през новия сезон.

„Започнах да тренирам тенис на 7 години в школата на ЦСКА. Бързо се запалих по спорта. За това допринесоха и успехите на българските състезатели по онова време. Родителите ми също ми помогнаха много за моя избор. От 2011 година тренирам в клуб 15:40, в момента мой треньор е Ивайло Трайков, а за физическа подготовка работя с Георги Йорданов. Клубът, най-вече в лицето на председателя Атанас Георгиев, помага много за моето развитие. Сега съм 11-и клас в 93 СОУ „Акад. Теодор Балан“. Там уча от шести клас на индивидуален план на обучение. Не избрах спортно училище, защото имам чувството, че там хем не се учи, хем не се тренира. Освен това моето училище е много близо до вкъщи и кортовете. За момента вървя добре, изкарвам добри оценки. Сега ми предстоят сериозни изпити през януари и уча за тях“, разказа Бети.

От 2012 година тя играе в националните отбори на България в различните възрастови групи. През 2013-а в летните купи съставът остана на косъм от финалите, след като в Румъния завърши трети в квалификациите. Данаилова обича да играе за страната си, но съжалява, че контузии са й попречили да се представи по-добре на два от шампионатите на Стария континент.

„Благодарна съм за наградата на Viasport.bg. Разбрах, че съм първата тенисистка, която печели анкетата през тази година, което ме ласкае. Признанието дойде заради титлите ми на единично и на двойки от турнира на Международната тенис федерация в Люксембург, които бяха първи за мен от такава категория. Преди това съм печелила състезания от календара на Тенис Европа. Доволна съм, че спечелих в град Еш, защото до момента имах финал в Турция и 5-6 полуфинала в такива турнири. Явно тази фаза е критична за мен. Затова започнах да работя и с психолог, за да преодолявам напрежението. Женският тенис става все повече ментален. Работя много и за физическа подготовка, защото имам проблеми с контузии и умора. Съветваха ме още миналата година да започна при жените. Но съм решила догодина да играя в турнири на ITF и да успея да се класирам за някои от турнирите от Големия шлем при девойките – „Ролан Гарос“, „Уимбълдън” или US Open. Успоредно с това се надявам да играя и в състезания за жени. Тази година заради контузии изиграх само един мач. Но все пак ще наблегна на девическите турнири, защото ми е последна година, а участието ми при жените така и така е неизбежно“, допълни софиянката.
Данаилова

Тя призна, че няма една любима тенисистка, а цели три. Като характер й харесва Мария Шарапова, като игра обаче й допадат Ана Иванович и Серина Уилямс, макар че американката е прекалено агресивна за стила на Бети. Тя е развълнувана от предстоящия турнир на АТР В България през февруари и иска да гледа двубои от него, въпреки че е разбрала, че Григор Димитров няма да участва.

„Предстои ми догодина да изиграя доста турнири, особено през април, за да мога да се класирам за „Ролан Гарос“ като спечеля необходимите точки. Друга моя цел е да отида догодина и на „Ориндж Боул“ в Съединените щати. Само дано съм здрава. Желая весели празници на всички читатели на Viasport.bg“, завърши Елизабет Данаилова.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини