Кой първи ще стане Мистър $100 милиона?



26-12-2015 09:13 | Tennis24.bg

Новак Джокович и Роджър Федерер са готови да станат първите тенисисти, спечелили 100 милиона долара от наградни фондове. Това събитие се очаква да се случи през 2016 година, прогнозира Франс прес.

Световният номер едно от Сърбия, който е на 28 години, е заработил 94 милиона долара до момента. С 6 години по-възрастният швейцарец е по-близо до заветната цел, защото до момента е припечелил 97,3 милиона.

Шампионът от Australian Open през януари ще получи чек за 3,85 милиона долара. Ако Федерер успее да вземе титлата, ще премине магическата граница още тогава. Но залозите не са в полза на носителя на 17 титли от Шлема. Не само заради възрастта, но и защото за последно триумфира в турнир от Голямата четворка през 2012-а.

Въпреки своята доминация в тениса в последните години Джокович отстъпва на Роджър, когато стане въпрос за общото богатство. Според класацията на списание Forbes е пети по печалби за 2015 г. при спортистите с 58 милиона долара, по-голямата част от които е от спонсорски договори. Ноле е едва 13-и с общо 31 милиона долара приходи.

Изумителните печалби на съвременните тенисисти се дължат не само на наградните фондове, които се увеличават постоянно, но и от доходни рекламни контракти за спонсорство и от приходи от продажба на артикули с тяхното име или образ. Парите, които правят най-добрите са на светлинни години от тези, вземани от големите шампиони от миналото.

За сравнение митичният Род Лейвър, който е последният направил годишен Голям шлем през 1969-а, е приключил своята кариера със спечелени 1,5 милиона долара. Това за времето си е била голяма сума, но днес играчи от класата на Федерер, Джокович, Надал и Мъри могат да спечелят повече само от един-единствен турнир.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини