Синовете на Один



28-12-2015 14:00 | Любомир Тодоров

Краят на календарната година ознаменува и края на кариерите на двете най-ярки звезди на скандинавския тенис в последно време. През ноември и декември закачиха ракетите си на пирона финландецът Ярко Ниеминен и шведът Робин Сьодерлинг. Тяхното присъствие беше осезаемо повече от десетилетие. Затова си позволих да взема "на заем" заглавието на трилогията на Тим Северин, за да припомня някои неща от техния живот и кариера.

Робин Сьодерлинг
Гордата северна тенис нация Швеция трябваше да чака дълго, докато се появи наследник на световните номер едно Бьорн Борг, Матс Виландер и Стефан Едберг и на талантливите Магнус Ларшон, Магнус Норман, Томас Енквист и Йонас Бьоркман. Роденият в Тибро през 1984 г. Сьодерлинг се изстреля във висока орбита, като успя да стигне до №4 в световната ранглиста.

Славещият се с чепат характер Робин стигна своя връх с двата поредни финала на "Ролан Гарос" през 2009 и 2010-а, където загуби съответно от Роджър Федерер и Рафаел Надал. През 2009 година той започна работа с Магнус Норман и направи немислимото, като успя да победи световния номер едно Рафа в Париж с 6:2, 6:7(2), 6:4, 7:6(2) и да нанесе първо поражение на Краля на клея в Париж. Постижение, което чак Новак Джокович повтори тази пролет. Година по-късно на "Ролан Гарос" пък спря Федерер, за да отстъпи на Надал в мача за короната.

И когато изглеждаше, че възходът на Робин ще продължи, през октомври 2011 година той изчезва от полезрението след спечелването на десетата си титла в Бостад. Диагнозата е мононуклеоза. Заболяване, с което са се преборили редица тенисисти. Самият Сьодерлинг също е оптимист и очаква, че в началото на 2012-а ще се завърне излекуван на корта за Откритото първенство на Австралия. Не би! Битката с болестта е продължителна и не завърши успешно за скандинавеца, припомня Go Tennis.

Soderling
"Имаше дни, когато не можех да стана от леглото от изтощение. Миналата година ситуцията се подобри и започнах да увеличавам натоварването, но отново ми беше много трудно да се възстановявам след тренировки. Исках да се завърна в Тура, но разбрах, че няма да мога да си върна предишната форма и затова реших да приключа кариерата си. Тъжно е, като погледна назад разбирам, че съм допуснал много сериозна грешка. Трябваше да се вслушам в своя организъм, но вече е късно. Направих всичко, което можах, за да се върна, така че поне в това отношение съм спокоен", призна Сьодерлинг пред Tennis.se миналата седмица.

Робин не е далеч от тениса. Той е турнирен директор на състезанието в Стокхолм, пусна своя марка топки. Няма да е чудно, ако скоро го видим в треньорския щаб на някои от състезателите от Топ 10.

Ярко Ниеминен
В страната на хокеисти, скиори и ски-скачачи Финландия той е най-ярката тенис звезда. Левичарят от Маску даде заявка за обещаваща кариера още през 1999 г., когато спечели US Open при юношите на единично. Любопитен детайл е, че в турнира на двойки в Ню Йорк той си партнира с Тодор Енев.

Лъчезарният фин печели много приятели в Тура, за разлика от начумерения Сьодерлинг. На корта Ниеминен взе две титли и загуби цели 11 финални срещи. Ярко беше пощаден от тежки травми и се оттегли на 34 години, просто за да има повече време за съпругата си Ану и дъщеря си.

Раздялата с тениса беше много вълнуваща и стилна. В прощалното шоу на Ярко на 9 ноември в Хелзинки участваха Роджър Федерер и бившите хокейни звезди от НХЛ Теему Селане и Петер Форшберг. Там беше и Робин.

Nieminen

"Мисля, че съм един щастливец. Имах чудесна кариера и я прекратих по свое желание, напълно здрав и все още способен да играя хубав тенис", каза с насълзени очи финландецът. И за него съм сигурен, че скоро ще го видим в нова роля в любимата игра.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини