Сезон 2016: всички срещу Джокович



02-01-2016 11:20 | Станко Димов

Миналата тенис година мина под знака на Новак Джокович и Серина Уилямс. Превъзходството на двамата бе толкова осезаемо, че най-големите истории се раждаха след техни загуби. Особено стабилно Ноле и Серина се представиха в турнирите от Шлема, където общо допуснаха по една загуба през годината – сърбинът отстъпи на Стан Вавринка на финала на „Ролан Гарос”, а американката падна от Роберта Винчи на полуфиналите на US Open.

Какво ни очаква през новия сезон? Големият въпрос, поне що се касае до двубоите при мъжете, е ще успее ли някой да спре Новак Джокович? Сърбинът се намира в разцвета на кариерата си и може би е най-добрият атлет в АТР през последните години. В играта му реално няма слабости. Кристално ясно е, че цел №1 на Джокович и през този сезон ще бъде „Ролан Гарос”. Нищо чудно при титла в Париж тази година Ноле да направи Голям шлем. Първият сигнал за това ще дойде в края на януари в Мелбърн, където сърбинът ще претендира за рекордна 6-та титла от Australian Open.

През миналата година Роджър Федерер бе единственият, който успя да победи Джокович повече от веднъж. Наскоро швейцарецът обяви програмата си, от която ясно си личи целта му – да бъде в топ форма през лятото за Уимбълдън и Олимпийските игри в Рио де Жанейро. ФедЕкспрес започва новия сезон с нов треньор в щаба си – Иван Любичич, който замени Стефан Едберг. Според мнозина Любичич е избран именно за да вдъхне на Федерер необходимата доза увереност преди сблъсъците с Джокович.

Анди Мъри, Рафаел Надал и Стан Вавринка се очаква да бъдат останалите играчи с апетити към големите турнири. И има защо. Мъри завърши сезона с триумф за Купа „Дейвис” и със сигурност ще започне новата кампания в приповдигнато настроение. Надал се завърна от ада и в последните месеци от сезон 2015 показа, че отново намира ритъма си на игра. Вавринка пък никога не е бил сред основните фаворити в големите турнири, но не рядко е обърквал нечии планове. Самият швейцарец наскоро призна, че не си поставя за цел спечелването на трета титла от Големия шлем, сваляйки допълнително напрежението от раменете си. Всеки един от изброените обаче ще трябва да се съобразява с Новак Джокович. Сърбинът е предизвикателство №1 в мъжкия тенис в момента.

Няколко думи и за новата генерация. От Милош Раонич, Кей Нишикори и Григор Димитров отдавна се очаква да направят големия пробив и да спечелят титла от Шлема. Към момента единствено японецът е достигал до финал (US Open 2014). Като българи можем да пожелаем на Григор Димитров да последва примера на Нишикори и през новия сезон да играе на финал в Шлема. Припомням, че от няколко месеца Димитров е и с нов треньор – Франко Давин, който преди време постигна значителни успехи с Хуан Мартин дел Потро. Нов треньор има и Раонич. Роденият в Подгорица тенисист ще работи с бившия №1 в света Карлос Моя. Беноа Пер и Доминик Тийм са другите двама тенисисти, които според мен заслужават да бъдат следени под лупа през 2016. Талантът им е на лице, остава „само” да намерят постоянство.

Интересно се очертава да бъде и в WTA. Серина Уилямс имаше тотален контрол през 2015, но заради физически проблеми не се появи на корта след US Open. Наскоро нейният съветник Патрик Муратоглу заяви, че състоянието на коляното на американката не е никак розово и тя трябва да изготви внимателно своя календар, ако иска да остане на корта през цялата година.

Мария Шарапова, Петра Квитова, Гарбине Мугуруса, Симона Халеп и Агниешка Радванска не крият амбициите си за трона на Уилямс, но за тази цел ще трябва да покажат и необходимите аргументи на корта, както и да се опазят от контузии. Специално внимание заслужава и Виктория Азаренка, която най-накрая е излекувана и готова да разкрие потенциала си. А какво по-подходящо място за нея от Australian Open, където родената в Беларус бивша водачка в световната ранглиста има 2 титли.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини