Джокович се изравни със Стефка Костадинова



14-01-2016 19:41 | Tennis24.bg

След пет поредни първи места в Анкетата на БТА, Новак Джокович се изравни с досегашната рекордьорка в допитването сред националните агенции на страните от региона за Спортист на Балканите. През 2015 г. Джокович отново е нареден на първо място в допитването, а грамотата за това бе връчена лично от Стефка Костадинова на сръбския консул у нас по време на церемонията в сградата на БТА днес.

Световната рекордьорка в скока на височина връчи приза и за наредилия се на трето място бегач на средни разстояния Амел Тука от Босна и Херцеговина. В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона - БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АЛБПРЕС (Албания). Призовата тройка допълниха Елефтериос Петруниас (Гърция) и Амел Тука (Босна и Херцеговина), а от двамата български състезатели в топ 10 Станилия Стаменова е шеста, а Даниел Асенов е десети.

Водачът в световната ранглиста на АТП Джокович стана победител убедително с 90 точки и се изравни с легендарната българска лекоатлетка и настоящ председател на БОК Стефка Костадинова, която също печели пет пъти първото място в анкетата на БТА през 1985, 1987, 1995, 1996 и 1997 година.

28-годишният сърбин направи най-силния сезон в кариерата си, записвайки 82 победи в 88 мача през 2015 година. Той заслужи общо 11 титли, сред които три от Големия шлем на Откритото първенство на Австралия, Уимбълдън, Откритото първенство на САЩ, както и на финалния турнир на АТП в Лондон.

На второ място с 45 точки се нареди световният и европейски шампион по спортна гимнастика на халки Елефтериос Петруниас, а трети с 37 точки завърши златният медалист от Европейските игри в Баку и носител на бронзово отличие от Световното първенство в Пекин в бягането на 800 метра Амел Тука, който беше избран и за най-добър лекоатлет на Балканите за 2015 година.

Челната десетка:

1. Новак Джокович (Сърбия) - тенис - 90 точки
2. Елефтериос Петруниас (Гърция) - спортна гимнастика - 45
3. Амел Тука (Босна и Херцеговина) - лека атлетика - 37
4. Симона Халеп (Румъния) - тенис - 32
5. Таха Акгюл (Турция) - борба - 30
6. СТАНИЛИЯ СТАМЕНОВА (БЪЛГАРИЯ) - кану-каяк - 28
7. Ръза Каяалп (Турция) - борба - 26
8. Сандра Перкович (Хърватия) - лека атлетика - 24
9. Иван Ракитич (Хърватия) - футбол - 20
10. ДАНИЕЛ АСЕНОВ (БЪЛГАРИЯ) - бокс - 18

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини