Победи го, ако можеш



17-01-2016 11:44 | Tennis24.bg

Ако денят се познава по сутринта, новият сезон в мъжкия тенис може да се довери на старата прогноза. От Сърбия ще нахлуе лишена от видими слабости, през по-голямата част от времето почти перфектна игра. Доминацията ще бъде значителна, а на моменти със смазващи размери. На места може да се разсее, но с редки изключения ще остане без промяна на всички големи кортове.

Същинската част от сезона стартира в понеделник с първия турнир от Големия шлем - Australian Open. Обичайно годината започва с доста въпроси - кой е здрав, кой е в най-добра форма и кой ще доминира през сезона. Този път въпросът само един - има ли начин да бъде спрян Новак Джокович=

"Не съм непобедим. Никой не е. Но аз играя тениса на живота си", заяви лидерът в световната ранглиста, след като смаза носителя на 14 титли от Големия шлем Рафаел Надал на финала в Доха. Сърбинът спечели пет победи и не загуби сет в първия си турнир за 2016 г., за да покаже, че се готви да повтори изключителния минал сезон.

"Титлата в Доха определено ми дава огромна увереност за цялата година. Надявам се да продължа да поддържам това страхотно ниво", добави Джокович, който игра финала във всеки един от последните си 16 турнира и спечели 12 от тях. Серията му започна точно преди година в Мелбърн и, по всичко изглежда, ще продължи и след тазгодишния Australian Open.

Близо до перфектност

През 2015 г. Джокович записа 82 победи в 88 мача. Той стана едва третият в историята след Роджър Федерер и Род Лейвър, достигнал в един сезон финалите на всички турнири от Големия шлем. Спечели три от тях, за да увеличи общия си брой на десет. Прибави рекордните в рамките на един сезон шест трофея от сериите "Мастърс", взе четвърта поредна и общо пета титла от финалите на АТП, остана на върха в ранглистата през цялата година, събра двойно повече точки от втория в класацията Анди Мъри и заработи историческите 21 млн. долара от наградни фондове.

Още по-притеснителна за съперниците му беше статистиката срещу играчите от топ 10 – 31 победи, което е с цели седем повече от предишния рекорд. Финалът в Доха беше олицетворение на настоящото му превъзходство. "Никой никога не е играл по този начин. Определено мога да подобря някои неща в играта си, но дори да го бях направил, пак щеше да е невъзможно да спечеля този мач", каза на пресконференцията след финала Надал, който описа играта на сърбина като "перфектна" и "извънземна".

Джокович е физически и психически непробиваем, което важи в най-пълна степен за дългите мачове от Големия шлем. А в играта му трудно могат да се открият слабости. Сърбинът спечели 89.8% от сервис геймовете си през 2015 г. и реализира пробив в 33.7% от подаванията на съперниците му, или веднъж на всеки три гейма. Сборно никой никога не е достигал подобни показатели.

Джокович винаги е притежавал един от най-добрите ретури в историята и традиционно печели най-много геймове при посрещане. В последната година обаче разви изключително много и началния си удар. Той вкарва близо 75% първи сервис, а в същото време е играчът с най-висок процент спечелени точки след втори сервис за 2015 г.

Има перфектен баланс между агресивната атака и търпеливата защита. Той успява да контролира разиграванията и да подбира точния момент за печеливш удар. Форхендът диагонала изкарва съперниците от корта. А бекхендът с две ръце генерира страхотна сила с движение от цялата горна част на тялото. Освен това умее да завършва еднакво добре от всяка част на игрището. С всички тези оръжия световният №1 кара съперниците си непрекъснато да се движат и не им позволява да го изкарат от комфортната зона на основната линия. "Като казвам перфектен тенис, нямам предвид само едно нещо, а всеки един елемент от играта му. Иначе нямаше да бъде перфектен", коментира Надал.

В кралството на Джокера

Федерер дълги години царуваше на "Уимбълдън". Надал е неоспоримият крал на "Ролан Гарос". А дворецът на Джокович са твърдите кортове на Australian Open. В момента той доминира на всички настилки, но Мелбърн е мястото, на което най-трудно може да бъде победен. Сърбинът спечели турнира четири пъти в последните пет години, а сега преследва шести трофей, с който ще изравни рекордьора Рой Емерсън.

Бързата настилка отлично пасва на играта му, а откакто започна диетата без глутен и драстично подобри физическото си състояние, Джокович поддържа постоянно високо ниво при всякакви климатични условия. "Разбира се, че той е фаворитът на Australian Open. Показва невероятно ниво, а и винаги е играл добре тук", заяви Федерер, цитиран от Eurosport.

На хартия швейцарецът е един от малцината, които могат да спрат Джокович. Той единствен победи сърбина повече от веднъж през 2015 г., а освен това е четирикратен шампион в Мелбърн. Откакто наблегна здраво на физическите тренировки и започна да играе с по-тежка ракета, която даде повече сила ударите му, Федерер отново се превърна в главен претендент за големите трофеи.

Въпреки че през лятото ще навърши 35, той все още може да победи всеки благодарение на изключителния сервиз и способността бързо да завършва разиграванията. Във формат три от пет сета обаче не успява да намери рецептата срещу Джокович. А и от последната му титла в Големия шлем изминаха три години и половина.

Кой може да разклати трона

Букмейкърите и специалистите поставят Анди Мъри на второ място сред фаворитите в Австралия. Шотландецът притежава играта, с която може да бъде победен Джокович. Освен това също се чувства отлично в Мелбърн, където стигна финала четири пъти в последните шест години. Проблемът е, че когато се изправи срещу сърбина, не успява да поддържа постоянно високо ниво през целия двубой. Така беше и през миналата година, когато след три много оспорвани сета загуби четвъртия на нула.

"Просто трябва да продължиш да се учиш, да гледаш мачовете му и да опиташ да откриеш слабости, от които да се възползваш. Може би и при него ще дойде спад, защото е много трудно да поддържаш подобно ниво толкова дълго време", заяви пред BBC Мъри, който загуби три от финалите си в Австралия от Джокович.

Надал показва явни признаци на подобрение след тежкия минал сезон, но в ударите му все още няма някогашната дълбочина, магическият му форхенд по обратния диагонал не е толкова ефективен, а най-сериозният му проблем идва от началния удар. Испанецът традиционно изпитва трудности на Australian Open, въпреки че спечели титлата през 2009 г. и игра финал през 2012 и 2014 г. А срещу Джокович шансовете му изглеждат много малки, след като загуби девет от последните им десет мача.

Сърбинът има едва три загуби в Мелбърн след 2007 г. – срещу Анди Родик, Жо-Вилфред Цонга и Стан Вавринка. Именно такъв тип тенисисти, които със серия мощни удари могат да изтласкат Джокович зад основната линия, в момента имат най-големи шансове срещу световния №1. Само че да запазиш точността в рамките четири или пет сета при толкова агресивна игра е изключително трудно и не се случва често.

Вавринка има най-голям потенциал да го направи. Той спря Джокович в четвъртфиналите на Australian Open през 2014 г., а през миналия сезон му нанесе единствената загуба в Големия шлем – във финала на "Ролан Гарос", когато по собствените си думи показа "тениса на живота си". Сега обаче дори това може да не е достатъчно срещу сърбина. "Никой не е непобедим, но Джокович идва на тазгодишния Australian Open с най-непобедимия тенис, който някога сме виждали", написа Джереми Екстейн от Bleacher Report.

Автор: Александър Иванов, "Капитал"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини